20 LET OD ATENTATA

Ceca razkrila, kako je umrl Arkan: naboj ga je zadel v oko, iz ust mu je tekla kri

Pred 20 leti je bil ubit Željko Ražnatović Arkan, naročnik umora ostaja neznan.
Fotografija: Poroka Cece in Arkana leta 1995. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Poroka Cece in Arkana leta 1995. FOTO: Youtube

V soboto, 15. januarja 2000, so ob 17.05 v preddverju elitnega hotela Interkontinental v Beogradu odjeknili streli. Tarča je bil razvpiti Željko Ražnatović Arkan (48), ki je v hotelu sedel z dvema prijateljema. Morilec, 23-letni Dobrosav Gavrić se mu je približal od zadaj in mu v glavo izstrelil tri naboje. Eden ga je zadel v levo oko. Padel je v komo, njegov telesni stražar Zvonko Mateović ga je še spravil v avto in odhitel proti bolnišnici, a je umrl na poti. Umrla sta tudi njegova prijatelja, poslovnež Milenko Manda Mandić (44), in policijski inšpektor Dragan Garić (47). Gavrića, nekdanjega policista iz Loznice, je ranil Mateović.
 
Arkanova vdova, srbska pevka Svetlana Ražnatović Ceca, ki je bila v času umora s sestro Lidijo Ocokoljić v bližnjem butiku, trdi, da je Arkan umrl v njenih rokah. Pokopali so ga 20. januarja, pogreba pa se je udeležilo okoli 10.000 ljudi.
 
6. marca je Ceca pred preiskovalnim sodiščem opisala, kaj se je dogajalo tistega dne. »Po prihodu v hotel smo vsi odšli v butik La France, pol ure kasneje pa je Željko odšel, da bi se srečal z Mando. Nekaj časa sem s sestro hodila po butikih, šli sva tudi mimo separeja, v katerem je Željko sedel z Mando in Garićem. V nekem trenutku je bil poleg njega tudi Branko Jevtović Jorga, ko pa sem šla naslednjič mimo, ga ni bilo več. Nekaj časa sem sedela ob soprogu, nato pa odšla v butik,« je povedala Ceca. Ko je okoli 17. ure nenadoma slišala strele, je nastala panika.

 

»V butik je pritekel Zvonko Mateović, hotel je, da mu dam pištolo, ker je iz svoje izstrelil že vse naboje. Dala sem mu svojo pištolo, a on ni izstrelil nobenega več. Neke ženske so mi branile, da bi odšla iz butika, Zvonko pa je vpil: Ubit je komandant! Stekla sem do moža. Garić je bil na tleh, Željko je krvavel, poskušala sem ga oživljati. Videla sem, da je bil Manda že mrtev. Kričala sem, naj nekdo pokliče rešilca, medtem ko sem Željku iz ust odstranjevala kri.« Zraven je bila Lidija, za njenim hrbtom pa je nenadoma zagledala oboroženega moškega: »Suh mladenič, črne polti in kratkih las je dvignil orožje v zrak, Mateović pa je zakričal: Odvrzi orožje!«


 
Ceca je nato z Mateovićem, sestro in še enim moškim Željka odnesla k izhodu: »Prijela sem ga pod eno roko, Zvonko pod drugo, tisti človek in Lidija pa za noge. Komaj smo ga spravili skozi krožna vrata. Dali smo ga v bel policijski džip, a je policist rekel, da nima dovoljenja, da bi vozil avto, zato je tisti človek ponudil, da ga z beemvejem odpelje v bolnišnico.«
 
Lidija je pričala istega dne kot sestra. Povedala je, da so Arkana dali na zadnji sedež, kamor je sedla tudi ona. Ceca in Mateović sta na prvem sedežu voznika priganjala, naj vozi hitreje.
 
Dragan Gagi Nikolić
je pred leti za Kurir povedal vse o atentatu na Arkana. Bil je v svojem stanovanju, ko ga je nekaj minut po umoru poklical Branko Jevtović Jorga in sporočil, da se je »zgodila spektakularna stvar«. Na to je pristal, ker je po njegovih trditvah Arkan dal ubiti njegovega botra Petra Vujčića.


 
Gavrić se je na sojenju leta 2002 izrekel za nedolžnega, a je bil obsojen na 19 let zapora. Višje sodišče je sodbo razveljavilo, na ponovljenem sojenju pa je bila izrečena kazen 35 let zapora. Gavrić je leta 2006 pobegnil v Ekvador, od tam pa v Južnoafriško republiko, kjer je od leta 2011 v zaporu in se bori proti izročitvi Srbiji. Gavrićeva sodelavca Milan Đuričić in Dragan Nikolić sta bila oba obsojena na 30 let zapora.

Po eni od teorij je moral Arkan umreti, ker je bilo vse verjetnejše sodno preganjanje nekaterih pripadnikov Miloševićevega režima zaradi vojnih zločinov, Arkan pa je preprosto vedel preveč ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije