ČUDEŽ

Čebele preživele požar v Notre-Dame

Objavljeno 23. april 2019 21.45 | Posodobljeno 23. april 2019 21.45 | Piše: U. S.

V katedrali so bili trije panji s 180.000 čebelami. Ogenj je najverjetneje povzročil kratki stik.

Ogenj in dim nista pomorila najmanjših prebivalcev.
Francozi so ob velikonočnih praznikih molili za čim hitrejšo obnovo znamenite katedrale Notre-Dame, ki jo je prejšnji ponedeljek skoraj vzel požar. V soboto pa je zakrožila vesela novica: ogenj je uničil slavni stolpič in ostrešje, a najmanjši prebivalci 850 let stare cerkve so preživeli ognjeno stihijo, ki jo je najverjetneje zakrivil električni kratki stik.
image
Če bi ogenj prišel do panjev, bi zgoreli, vosek bi se stopil in zlepil čebele.

Na cerkvi je v panjih živelo kakšnih 180.000 čebel in zdelo se je, da ognja pač niso mogle preživeti. A notredamski čebelar Nicolas Géant je potrdil, da so čebelice žive in lepo brenčijo. Zanje skrbi od leta 2013, ko so tri panje postavili na katedralo, v vsakem je približno 60.000 delavk; to je bil del iniciative, s katero so želeli povečati število čebel v francoski prestolnici. Ne le na Notre-Dame, panji so tudi na strehah drugih pomembnih zgradb v Parizu, kot sta Opera Garnier in Grand Palais. Skupno jih je v prestolnici več kot 700.
image
Ogenj in dim nista pomorila najmanjših prebivalcev.

Panji so na vrhu zakristije, na južni strani katedrale, kakšnih 30 metrov pod glavno streho, in prav zato, je prepričan Géant, so čebele preživele. Evropske čebele ostanejo pri čebelnjaku, panjih, kadar zaznajo nevarnost, in ščitijo matico. Ne le visoke temperature, za čebele bi bil nevaren tudi dim, pravi čebelar. »Omamil bi jih, kot bi bile pijane, zaspale bi,« je dejal.
image
REUTERS Ogenj je uničil ostrešje 850-letne katedrale.

Če bi panje zajel ogenj, bi, leseni, zgoreli, čebele ne bi preživele: »Vosek bi se začel topiti in jih zlepil, vse bi umrle.« Čebelar je povedal, da ga je poklical Andre Finot, tiskovni predstavnik katedrale, in povedal, da okoli panjev letajo čebele. Ali so preživele vse, 51-letni Géant še ne ve, saj ne more do njih, a je optimističen, saj so videti nedotaknjeni in čebele že letajo naokoli.
2013.
so v cerkvi naselili čebele.


»Takoj po požaru sem pogledal posnetke, ki jih je naredil dron, vse je bilo požgano, v strehi so bile luknje, toda panji so bili še vedno tam, nedotaknjeni, a nemogoče je bilo vedeti, ali so čebele preživele. Zelo sem bil žalosten, ko je zagorela katedrala, tako zelo lepa zgradba je. Na srečo plameni niso škodili čebelam. To je pravi čudež.« 
Deli s prijatelji