SKRITA NEVARNOST

Če ste preboleli covid, to takoj vrzite stran: skriva se v vaši kopalnici

Zdravnica pojasnjuje, česa se morate takoj znebiti.
Fotografija: Iz kopalnice odstranite pripomočke za ustno higieno. FOTO: Tinatin1, Getty Images
Odpri galerijo
Iz kopalnice odstranite pripomočke za ustno higieno. FOTO: Tinatin1, Getty Images

Različica omikron se hitro širi in ni presenetljivo, da je vsaka druga oseba okužena z virusom. Še bolj skrb vzbujajoče je, da so nekateri ljudje pozitivni že drugič ali tretjič. In čeprav se morda zdi, da vemo o tej virusni okužbi vse, kar se vedeti da, se o njej skriva še veliko nepojasnjenega.

Ali ste vedeli, da bi morali takoj po prebolelem covidu zavreči svojo zobno ščetko? Ta bi lahko ogrozila vse, ki z vami uporabljajo kopalnico. Dr. Anjana Satyajit, vodja stomatologije v bolnišnici Artemis v indijskem mestu Gurugram, pojasnjuje: »Virus lahko na plastičnih površinah preživi dalj časa, zato morate zobno ščetko takoj zavreči. Pred ponovno okužbo ne boste zavarovali le sebe, ampak tudi druge družinske člane, ki uporabljajo isto kopalnico. Prav tako zavrzite strgalo za jezik, da preprečite ponovno okužbo.«

Kako koronavirus vpliva na zdravje naše ustne votline?

Vemo, da covid 19 oslabi imunski sistem, zato je lahko prizadeto tudi zdravje ustne votline, saj lahko povzroči razjede dlesni in suha usta. »Težave z dlesnimi se lahko povečajo zaradi oslabljenega imunskega odziva in pomanjkanja ustrezne ustne higiene pri bolnikih, ki so preveč bolni, da bi vzdrževali rutino ustne higiene. Suha usta bodo dodatno povečala rast bakterij in ustne razjede,« pojasnjuje Satyajitova.

Kako zagotoviti ustrezno ustno higieno med covidom in po njem?

  • Pred umivanjem zob in tudi med nitkanjem si pravilno umijte roke.
  • Ščetkajte zobe dvakrat na dan, nitkajte in očistite jezik.
  • Redno uporabljajte ustno vodico.
  • Da bi se izognili nadaljnjemu širjenju virusa, morate umivalnik po uporabi ustrezno razkužiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije