visokoučinkovita pred delta različico, ki prevladuje po svetu." />
NOVA ŠTUDIJA

Če ste cepljeni z enim od teh dveh cepiv, ste dobro zaščiteni pred delto

Strokovnjaki trdijo, da sta cepiva dveh proizvajalcev visokoučinkovita pred delta različico, ki prevladuje po svetu.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Dva odmerka cepiva Pfizerja in Biontecha ali Astrazenece  še vedno dovolj zaščitita proti bolj kužno in trenutno dominantno delta različico novega koronavirusa v primerjavi z alfa različico, je pokazala najnovejša britanska študija. Pri tem poudarjajo, da mora biti oseba cepljenja z obema odmerkoma, piše Reuters.

Dva odmerka cepiva Pfizerja in Biontecha v 88 odstotkih zaščitita pred okužbami, hospitalizacijo in hudimi oblikami bolezni covid 19 v primerjavi z 93,7 odstotka učinkovitosti pri alfi različici virusa. 

Dva odmerka cepiva Astrazenece osebo pred hujšim potekom bolezni zaščiti 76-odstotno pred delta različico, v primerjavi s 60 odstotki, kot je bilo sprva rečeno, in v primerjavi s 74,5 odstotka, kolikor je cepivo varovalo pred alfa različico, piše Reuters.

image_alt
Dobra novica za cepljene s cepivi Pfizerja in Moderne


O cepivu Moderna je manjša laboratorijska študija pokazala, da je cepivo sposobno zagotoviti zaščito pred različico delta in drugimi preizkušenimi različicami, čeprav je bil učinek v primerjavi z različico alfa zmanjšan. A pri tem je bila spodbudnejša analiza, da je cepivo veliko učinkovitejše pri tvorbi protiteles proti delti kot proti beta, kažejo podatki, ki še niso bili strokovno pregledani.

V ZDA je bila narejena tudi manjša laboratorijska študija primerjav cepiv Pfizer-Biontech in Moderna v primerjavi z enim odmerkom cepiva Janssen (Johnson & Johnson). V laboratorijskem poskusu so raziskovalci primerjali majhno število vzorcev krvi 10 ljudi, ki so prejeli cepivo Johnson & Johnson, in 17 ljudi, ki so prejeli odmerke Pfizerja ali Moderne. Rezultati so pokazali, da je cepivo Johnson & Johnson morda manj učinkovito proti nekaterim različicam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije