KUBANSKI VODITELJ

Castrovo sporočilo širijo naprej

V Havani odprli muzej v poklon Fidelu Castru. Kubanski revolucionar je umrl pred petimi leti.
Fotografija: Eksponati pričajo o bogatem življenju in delu kubanskega junaka. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Eksponati pričajo o bogatem življenju in delu kubanskega junaka. FOTO: Reuters

Minilo je pet let od smrti dolgoletnega kubanskega voditelja, ob obletnici pa so se mu v Havani poklonili z dragocenim spomenikom: muzejem, ki bo zapuščino Fidela Castra delil s podporniki revolucionarja, ikono hladne vojne.

ZDA ga niso zlomile

Muzej domuje v razkošnem dvorcu in se širi čez več razstavnih prostorov, amfiteater, knjigarno in knjižnico, v kateri so tudi dela pomembnega prebivalca Kube, znamenitega pisca Ernesta Hemingwaya, ter vrtove: častitljiv poklon Castru, ki se je desetletja upiral ZDA, pripoveduje osebno in politično zgodbo voditelja ter o njegovi pomembni vlogi v kubanski družbi podučuje domače in tuje obiskovalce.

Muzej stoji v ugledni havanski četrti Vedado. FOTO: Reuters
Muzej stoji v ugledni havanski četrti Vedado. FOTO: Reuters

Na ogled so med drugim doprsni kip revolucionarja, vojaški džip, škornji in ruska jurišna puška, tudi številne knjige, fotografije, zapisi, videoposnetki, uniforme, drugi kosi orožja, darovi, ki pričajo o dogajanju od leta 1959, ko je padla vladavina Fulgencia Batiste, pa do Castrove smrti leta 2016. Eksponati pričajo o bogatem življenju in delu kubanskega junaka, ki je ustvaril komunistično državo tako rekoč pred nosom ZDA. Te so si dolgo prizadevale, da bi strmoglavile njegov režim, a zaman, so ga pa opevali doma ter številni levičarji v Latinski Ameriki in Afriki.

Zgodbo o revolucionarju pripovedujejo tudi številni zapisi. FOTO: Reuters
Zgodbo o revolucionarju pripovedujejo tudi številni zapisi. FOTO: Reuters

Centro Fidel Castro, kot se imenuje ustanova, stoji v ugledni četrti Vedado v kubanski prestolnici, kot upa komunistična oblast, bo opevani voditelj tako še naprej lahko širil svoj vpliv in sporočilo. Castro je umrl konec novembra 2016, star je bil 90 let, že leta 2006 pa je zaradi zdravstvenih razlogov predal vse vodilne funkcije svojemu bratu Raulu Castru

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije