REKORDNA VROČINA

Brutalna vročina: namerili 51 stopinj Celzija

Polži so se skuhali v svojih hišicah.
Fotografija: Živo srebro je krepko preseglo 40 stopinj Celzija (simbolična fotografija). FOTO: Guliver, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Živo srebro je krepko preseglo 40 stopinj Celzija (simbolična fotografija). FOTO: Guliver, Getty Images, Istockphoto

Deli Evrope se zadnje dni kuhajo v peklenski vročini. V mestecu na jugu Italije so prejšnjo sredo izmerili najvišjo temperaturo, kadar koli izmerjeno na evropskih tleh. V Floridii se je živo srebro na mestnem termometru povzpelo do 51 stopinj Celzija, poroča New York Times.

S tem se je to sicilijansko mestece, med gastronomi poznano po polžjih specialitetah, zapisalo v knjigo rekordov, saj je bila doslej najvišja temperatura v Evropi izmerjena v Atenah leta 10. julija 1977, ko je bilo 48 stopinj Celzija. Neuradni evropski vročinski rekord znaša kar 50 stopinj Celzija. Tako vroče naj bi bilo 4. avgusta 1881 v Sevilli.

Prejšnji teden so italijanski meteorologi potrdili, da so v Floridii namerili 48,8 stopinj Celzija, termometer nad lokalno lekarno pa je pokazal neuradno temperaturo 51 stopinj Celzija. »Premagali smo Atene,« je ob tem dejal 24-letni župan Marco Carianni in dodal, da je Floridia zdaj središče sveta, kar se tiče klime.

V peklenski vročini je bilo mestece povsem zapuščeno, skupili pa so jo lokalni polži. Ti so se namesto v loncih restavracij skuhali kar v naravi v svojih hišicah, še piše New York Times.

V Italiji, podobo kot v Grčiji, pa vročina ni edina težava. Marsikje divjajo gozdni požari, zaradi katerih so morali evakuirati ljudi.

image_alt
Katastrofalna napoved za Slovenijo: »Zelo hudo bo«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije