BREXIT

Britanci so se odločili za izhod brez dogovora

Novi veliki poraz za britansko premierko Thereso May.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

LONDON – Britanska poslanska zbornica je danes že drugič zavrnila ločitveni sporazum z EU. Proti sporazumu je glasovalo 391 poslancev, za jih je bilo 242. Britanska premierka Theresa May je nagovoru poslancem po glasovanju izrazila globoko obžalovanje ob odločitvi in napovedala, da bodo v sredo glasovali še o možnosti brexita brez dogovora.



Kot je še povedala, se zaveda potencialne škode izstopa brez dogovora, zato bo glasovala proti tej možnosti, k temu pa bo pozvala tudi poslance spodnjega doma britanskega parlamenta.



Poslanci so zdaj pred nezavidljivo izbiro, kako naprej, je poudarila po poročanju britanskega BBC.

Zdaj je čas za splošne volitve?

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn pa je poudaril, da je bila vlada poražena z veliko večino glasov in mora sprejeti, da njen dogovor z Brusljem nima podpore poslanske zbornice. Pozval jo je, naj možnost brexita brez dogovora umaknejo z mize. Izpostavil je, da je zdaj čas za splošne volitve.



Če poslanci scenarija o brexitu brez dogovora v sredo ne bodo podprli, bodo potem predvidoma v četrtek odločali še, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve. To preložitev bi moralo soglasno potrditi tudi ostalih 27 članic EU, ki bi morale odločiti tudi, kako dolgo bi ta odlog trajal.

Protesti

Pred zgradbo britanskega parlamenta se je že čez dan zbralo več sto protestnikov, med katerimi večina nasprotuje izstopu Velike Britanije iz EU, medtem ko nekateri to podpirajo. Vsi pa so si enotni v nasprotovanju izstopnemu sporazumu, o katerem je danes glasoval parlament.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije