PRAZNIKI PRED VRATI

Božični prazniki zdaj!

Morda se zdi zgodaj, toda če želite božično pravljico doživeti v tujini, se organizirajte čim prej; s pomenom nabito praznovanje v Rimu in Izraelu, v mestecu na Aljaski pa imajo božič kar vse leto.
Fotografija: Čemu ne bi poslušali papeževega sporočila svetu na Trgu svetega Petra v Vatikanu? FOTO: guliver/getty images
Odpri galerijo
Čemu ne bi poslušali papeževega sporočila svetu na Trgu svetega Petra v Vatikanu? FOTO: guliver/getty images

Do božičnih praznikov nas loči še nekaj časa, a hkrati se bomo komaj dobro obrnili, pa bodo že tu. Če si prazničnega časa tokrat ne želimo preživeti pred domačim ognjiščem, ampak malce drugače in drugje, je treba načrtovati čim prej.
V Betlehemu vas bo prevzel božični duh. FOTO: guliver/getty images
V Betlehemu vas bo prevzel božični duh. FOTO: guliver/getty images

1. Rim:

Vatikan, prestolnica katoliške vere, je gotovo eden najboljših in s pomenom najbolj nabitih krajev za praznovanje božiča. Verjetno ni vernika, ki se ne bi želel vsaj enkrat v življenju udeležiti papeževe praznične maše v mogočni baziliki svetega Petra. A tudi če vam ne uspe dobiti brezplačne vstopnice, lahko prenos maše spremljate na velikem platnu na trgu, kar je tudi gotovo svojevrstno doživetje.


Preostanek prazničnega bivanja v Rimu pa si zapolnite z brskanjem po stojnicah božičnega trga morda pri Španskih stopnicah ali na živahni Piazza Navona, obiščite katere od nadvse podrobnih jaslic, si na drsališču pri Angelskem gradu nataknite drsalke ali pa se brezciljno sprehodite po z lučkami ovenčanem večnem mestu.

2. Quebec: Kanadski Quebec je čaroben vse leto, a zimska preobleka še stopnjuje pravljičnost. Ne le zaradi prazničnih lučk in velikega božičnega sejma z edinstvenimi darilci, v tamkajšnjem hotelu Fairmont Le Chateau Frontenac, ki je tudi turistična znamenitost na Unescovem seznamu svetovne dediščine, se namreč lahko srečate z Božičkom, ne zamudite parade igrač kot tudi ne akvarija, ki v tem času zažari v več kot pol milijona led-lučkah.

3. Izrael: V božičnem času je verjetno težko preseči obisk Bethlehema, Jezusovega rojstnega kraja, kjer se v tem času odvijajo maše, parade, procesije. Bližnji Jeruzalem ima enega od najimpresivnejših božičnih sejmov na Bližnjem vzhodu, k tamkajšnjemu Zidu objokovanja pa romajo Judje od vsepovsod, da vidijo prižiganje sveč na devetramnem svečniku vsak večer hanuke. Podobno živahno ter hkrati prežeto s pomenom je v Nazaretu.

4. North Pole, Aljaska: Ne, ne govorimo o najbolj severni točki planeta, ampak o mestecu na Aljaski s tem imenom, kjer je božič tako rekoč vse leto. Že imena ulic so božično tematsko obarvana, vse leto lahko na njegovem domu obiščete Božička, kamor prispe tudi okoli 400.000 pisem za dobrega moža. Dodatno vrednost pa temu pravljičnemu mestecu decembra dodajo ledene skulpture, ki jih klešejo umetniki z vsega sveta.

5. Rio de Janeiro: Ob brazilskem Riu morda pomislimo na karneval, a tudi božični čas je podobno spektakularen. Ne le ker 30-metrski kip Jezusa Kristusa na hribu nad mestom osvetljen oživi z deli pomembnih umetnikov, ampak tudi ker na prvi decembrski dan na gladini zaliva pred brazilskim velemestom zapluje največje božično drevo na svetu, visoko več kot 50 metrov. Njegovo splavitev pa na znameniti peščeni plaži Copacabana spremljajo ognjemeti in fanfare. Seveda vse do največje novoletne zabave ves december ni dneva brez zabav in koncertov.

6. San Juan, Portoriko: Tradicionalno božično večerjo s svinjino, rižem in fižolom v karibskem Portoriku obvezno poplaknite z njihovo različico jajčnega likerja coquitom. Nato pa se polnih želodcev podajte po sanjuanskih tlakovanih ulicah in opazujte parrandas, njihove kolednike, ki vas bodo z veseljem sprejeli, če se jim želite pridružiti ob prepevanju živahnih božičnih napevov, seveda pozno v noč in ob spremljavi tradicionalnih inštrumentov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije