POSEBNA BROŠURA

Bonton za turiste, ga poznate?

Na Baliju izdali brošuro s pravili, s katerimi bi radi ohranili kulturo, okolje in tudi varnost.
Fotografija: V templjih je treba nositi tamkajšnja tradicionalna oblačila. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V templjih je treba nositi tamkajšnja tradicionalna oblačila. FOTO: Reuters

Oblasti na indonezijskem Baliju so za turiste izdale seznam navodil, česa naj ne počnejo med počitnikovanjem na otoku. Za ukrep so se odločili, ker je vedenje številnih tujcev, ki niso spoštovali lokalne kulture, sprožilo ogorčenje med prebivalci otoka.

Brošura, ki jo bodo oblasti turistom ob prihodu priložile k potnemu listu, vsebuje 16 pravil, katerih namen je ohraniti kulturo, okolje in varnost na Baliju. Turisti, ki kršijo pravila, se lahko soočijo s pravnimi posledicami v skladu z indonezijsko zakonodajo.

Prepovedan je vstop

Oblasti turiste pozivajo, naj se primerno oblačijo, spoštujejo templje in verske simbole, uporabljajo lokalno valuto in upoštevajo lokalne običaje. Prav tako naj varujejo okolje in se izogibajo smetenju, onesnaževanju in plastiki za enkratno uporabo. Spoštujejo naj prometne predpise, se izogibajo zlorabi drog in alkohola, uporabljajo licencirane vodnike in nastanitve ter ne delajo ali poslujejo nezakonito, ne uporabljajo vulgarnega jezika, se ne obnašajo nesramno, ne povzročajo hrupa ali se agresivno vedejo do oblasti, domačinov ali drugih turistov.

Prepovedan je vstop v svete predele templjev, razen če turisti nosijo balijska tradicionalna oblačila ali molijo, plezanje na sveta drevesa, oskrunitev templjev, verskih simbolov ali svetih predmetov, vključno s fotografiranjem golega telesa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije