NASILNEŽI VDRLI V KONGRES

Drama za Trumpovo slovo: napad na Kapitol, odjeknili so streli (FOTO in VIDEO)

Trump pozval protestnike, naj gredo domov. Razglasili policijsko uro in vpoklicali nacionalno gardo.
Fotografija: Izgredniki so vdrli v Kapitol. FOTO: Stephanie Keith Reuters
Odpri galerijo
Izgredniki so vdrli v Kapitol. FOTO: Stephanie Keith Reuters

Privrženci ameriškega predsednika Donalda Trumpa so vdrli v Kongresno palačo, izbruhnilo je nasilje, odjeknili so tudi strel. »Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo, napadom na vladavino prava in predstavnike ljudstva,« je sporočil Joe Biden, ki bi ga moral kongres danes potrditi za novega predsednika ZDA, a te »formalnosti« so se razvile v pravo dramo.

Trump je sicer danes pred Belo hišo nagovoril nekaj tisoč svojih podpornikov in malce pred neizogibno potrditvijo svojega poraza v ameriškem zveznem kongresu še vedno vztrajal, da je 3. novembra lani zmagal na predsedniških volitvah. V Washingtonu so izgrede pričakovali, županja Muriel Bowser je zato za pomoč pri ohranjanju reda in miru poklicala tudi nacionalno gardo. Vendar pa takšnega razpleta dogodkov niso pričakovali.

Ozračje se je razgrelo, ko je bilo znano, da so demokrati dobili večino tudi v senatu, Trump pa je privržence v svojem nagovoru pred Belo hišo pozval, naj gredo nad kongres. Nekaj nasilnih izgrednikov je tako res vdrlo v Kapitol in prekinilo štetje senatorskih glasov.



Nasilnežem se je uspelo prebiti skozi varovalne ograje, razkropili so se po prostorih, predstavnike senata in kongresa pa so evakuirali. Med njimi sta bila tudi podpredsednik Mike Pence, ki je pred tem zavrnil Trumpovo pobudo, »naj ustavi krajo v kongresu«, ter novoizvoljena podpredsednica Kamala Harris.

Pence, ki je vodil zasedanje v senatu, je ostro obsodil proteste. »Vsak ima pravico do mirnega protesta, a tega napada na Kapitol ne bomo tolerirali,« je tvitnil. Protestnike je pozval, naj takoj zapustijo kongresno poslopje.

Odjeknili streli

Protestniki so vdrli tudi v senatno dvorano, eden od njih je, kot kažejo posnetki televizijske mreže CNN, sedel na sedež predsedujočega, kjer je še malo pred tem sedel podpredsednik Pence. Kongresnikom in drugim v poslopju so naročili, naj si nadenejo plinske maske.

CNN je medtem poročal tudi, da so odjeknili tudi streli, v streljanju naj bi bila ena ženska ustreljena v prsi in naj bi bila v kritičnem stanju. Ranjenih naj bi bilo tudi več policistov.



Napad na kongres je presenetil tudi kongresno policijo, ki je sicer poslopje zavarovala z barikadami in enotami, ki so tudi uporabile solzivec, vendar je bilo policistov premalo. Kongresna palača je trenutno obkoljena z vseh strani, naposled je Bela hiša na pomoč poslala tudi nacionalno gardo, razglasili so tudi policijsko uro.

Gre za prvi napad na ameriški kongres po letu 1812, ko so ga zažgale britanske sile. Washington je kasneje doživel številne velike proteste, vendar so Trumpovi podporniki prišli v zgodovino kot prvi, ki jim je uspelo vdreti v poslopje.

Poskus državnega udara

Mnogi kongresniki so incident že označili za teroristično dejanja in poskus državnega udara. CNN poroča o »napadu na demokracijo«, ki ga Trump mirno opazuje in ne stori ničesar.

Oglasil se je tudi novi predsednik Biden in obljubil, da ta poteza ne bo ostala nekzanovana. Trumpa je pozval, naj nemudoma javno zahteva konec tega obleganja. »Ti prizori ne predstavljajo tega, kar smo, to je kaos in mora se končati zdaj,« je dejal. Trumpu je sporočil, da besede predsednika ZDA lahko navdihnejo ali podžigajo, zato je od njega zahteval, naj ustavi to obleganje. Ob odhodu z odra se je še obrnil k novinarjem in dodal: »Dovolj je dovolj, dovolj!«

Trump le pozval k ustavitvi nasilja

Trump se je oglasil prek twitterja in sprva zgolj pozval k mirnim protestom. Sporočilo je delila tudi njegova hči Ivanka Trump in poudarila, da je takšno ravnanje nesprejemljivo. Pozneje je vendarle objavil še videoposnetek, v katerem je nagovoril protestnike, naj gredo domov. 

»Vem, da trpite. Imeli smo volitve, ki so bile ukradene. To je bila velika zmaga in vsi to vedo, še posebej druga stran. Ampak zdaj morate iti domov, moramo imeti mir. Moramo imeti zakon in red in moramo spoštovati velike ljudi iz zakona in reda. Nočemo, da bi bil kdo poškodovan. Takega časa še ni bilo, ko se zgodi taka stvar, ko vzamejo meni, vam in državi. To so bile volitve prevare. Vendar ne smemo nasedati tem ljudem. Moramo imeti mir. Zatorej pojdite domov. Imamo vas radi. Vi ste zelo posebni. Videli ste, kaj se je zgodilo. Videli ste kako obravnavajo druge. To je tako zlobno. Vem, kako se počutite, ampak pojdite domov in pojdite v miru,« je dejal Trump.



Pritožbam o volilnih prevarah na predsedniških volitvah je Trump med nagovorom podpornikov lahko dodal tudi pritožbe o volilnih prevarah med drugim krogom senatnih volitev v Georgii, ki so se končale z dvema demokratskima zmagama, kar pomeni, da bodo imeli demokrati večino naslednji dve leti tudi v senatu. Večino že imajo v predstavniškem domu. V Beli hiši pa bo od 20. januarja po prisegi Biden.

Predsednik Trump se bo počasi poslovil od Bele hiše. FOTO: Jim Bourg, Reuters
Predsednik Trump se bo počasi poslovil od Bele hiše. FOTO: Jim Bourg, Reuters
Precej Trumpovih privržencev v kongresu namerava sicer ugovarjati izidu glasovanja elektorjev, ki so potrdili Bidnovo zmago na volitvah, vendar zvezni kongres nima nobenih ustavnih pooblastil za spreminjanje izida volitev, ki so stvar zveznih držav. Preštevanje elektorskih glasov je formalnost, ki pa se lahko zaradi ugovorov malce zavleče. Za spremembo izidov in ponovno ustoličenje Trumpa bi republikanci potrebovali večino glasov v obeh domovih kongresa. Demokratska večina v predstavniškem domu bo ugovore zavrnila, proti temu pa se je doslej izreklo tudi več kot dovolj republikancev v senatu.

Zavrnil ga je tudi Pence

Ameriški mediji na podlagi neimenovanih virov iz Bele hiše navajajo, da se Trump zaveda, da je igre konec, ampak vztraja pri trditvah o svoji zmagi, ker s tem lahko nadaljuje svoja zborovanja in ohranja vpliv na volilno bazo. »Nikoli se ne bomo vdali, nikoli ne bomo priznali poraza,« je o sebi v tretji osebi govoril Trump in v neroden položaj spravil podpredsednika ZDA Mika Pencea. »Naredi, kar je treba in ustavi krajo,« mu je sporočil. Tik pred zasedanjem kongresa je še v času Trumpovega nagovora podpornikom Pence kongresu poslal tudi pisno zavrnitev želje po vplivanju na izid. »Moja prisega za podporo in obrambo ustave mi ne daje enostranskih pooblastil za odločanje o tem, kateri elektorski glasovi se lahko štejejo in kateri ne,« je sporočil Pence v tri strani dolgem pismu kongresu ter s tem zaključil zgodbo.

Zmaga demokratov tudi v Georgii

Ameriški mediji so po torkovih volitvah drugega kroga v zvezni senat v Georgii na podlagi izidov že razglasili demokrata Raphaela Warnocka za zmagovalca tekme proti republikanski senatorki Kelly Loeffler. Vse kaže, da je na poti do zmage tudi drugi demokrat John Ossoff v tekmi proti republikancu Davidu Perdueju. Loefflerjeva ne priznava poraza, vendar to nima nobenih posledic. Ne podpirajo je namreč niti republikanski volilni uradniki Georgie, ki so danes zatrdili, da so bile volitve poštene.

Po nekaj več kot 98 odstotkih preštetih glasov ima Warnock skoraj 55.000 glasov več kot Loefflerjeva. Niso še prešteli glasovnic po pošti, za katere sicer predvidevajo, da bodo v korist demokratov. Po dolgi noči menjav v vodstvu med samim štetjem glasov je tudi Ossoff sedaj v prednosti pred Perduejem, in sicer za več kot 17.500 glasov. Njegova prednost naj bi še naraščala, republikanski volilni uradniki Georgie menijo, da bo višja od 0,5 odstotka, tako da verjetno ne bo potrebno niti avtomatično vnovično štetje glasovnic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije