V VESOLJE

Piše se zgodovina: izstrelitev rakete SpaceX uspešna (VIDEO)

Objavljeno 30. maj 2020 21.05 | Posodobljeno 30. maj 2020 22.43 | Piše: STA, M. U.

Izstrelitev zasebne rakete bi morala potekati že v sredo, a so jo zaradi slabega vremena preložili.

FOTO: Thom Baur, Reuters
Raketa zasebnega podjetja SpaceX z dvema ameriškima astronavtoma na krovu je danes uspešno poletela iz vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS).
image
REUTERS FOTO: Jonathan Ernst, Reuters

Gre za prvo izstrelitev človeške posadke v vesolje iz ZDA po skoraj desetletju od upokojitve vesoljskih raketoplanov leta 2011.
Izstrelitev bi morala potekati že v sredo, a so jo zaradi slabega vremena preložili.

Nosilna raketa Falcon 9 je iz Kennedyjevega izstrelišča gladko poletela natanko ob 21.22 po srednjeevropskem času. Uspešno je prišlo tudi do ločitev obeh pogonskih stopenj. Kapsula Dragon pa zdaj uspešno leti proti ISS, ki kroži okoli Zemlje približno 250 kilometrov visoko. S postajo naj bi se spojila čez 19 ur.

Preberite še: Zgodovinsko izstrelitev v vesolje odpovedali tik pred zdajci, to je razlog (VIDEO)


Na krovu kapsule sta dva veterana med ameriškimi astronavti, Doug Hurley in Bob Behnken, ki sta dvakrat letela z raketoplani. Hurley je bil pilot na zadnji misiji raketoplana leta 2011.

Izstrelitev je tudi danes pritegnila veliko število radovednežev, ki so si dogodek lahko ogledali v živo ob obali Atlantika ali ob cesti, ki pelje do izstrelišča. Na prizorišče je kakšno uro pred izstrelitvijo prišel tudi ameriški predsednik Donald Trump. »Pravi talent, pravo znanje, nihče tega ne zna kot mi,« je komentiral Trump.
Deli s prijatelji