REŠITEV IZ KRIZE

Bo Facebook naslednji teden spremenil ime?

Podjetje, ki združuje platforme Facebook, Instagram, Whatsapp in Oculus naj bi kmalu dobilo novo ime.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

V javnost je pricurljala vest, da namerava v prihodnjem tednu Facebook spremeniti ime. Ameriška spletna stran The Verge, ki se posveča tehnološkim temam, je razkrila, da namerava Mark Zuckerberg prihodnji teden, natančneje 28. oktobra, na dogodku podjetja Connect spregovoriti tudi o spremembi imena, a lahko bi se zgodilo tudi, da bo novo ime razkrito še prej.

Zuckerberg naj bi načrtoval spremembo imena podjetja, ne pa tudi imen svojih družbenih platform. Facebook, platforma, ki jo mesečno uporablja približno 2,89 milijarde uporabnikov po vsem svetu, bo ostal Facebook, spremenili naj bi le ime podjetja, ki pod isto streho združuje še Instagram, WhatsApp in virtualno znamko Oculus.

image_alt
Iščete službo? Facebook bo zaposlil 10.000 ljudi (FOTO)

Novo ime holdinga bi se lahko navezovalo na Horizon, besedo, s katero sta povezana vsaj dva virtualna produkta, ki ju podjetje razvija in ju namerava v kratkem tudi predstaviti. Podjetje, ki ga je Zuckerberg ustanovail pred 17 leti, govoric o spremembi imena ne komentira.

Na idejo o spremembi imena in prestrukturiranju naj bi prišli tudi zaradi ene najhujših kriz, s katero so bili soočeni po škandalu pred tremi leti. Nekdanja zaposlena Frances Haugan je namreč pred kratkim v javnost spravila več tisoč dokumentov in pred senatom poročala o praksah Facebooka, ki »daje prednost dobičku pred ljudmi«.

image_alt
Facebook napovedal veliko spremembo: nanaša se tudi na politike

Metaverzum in navidezna resničnost

Zuckerbergovo podjetje se osredotoča na rast, širitev in izdelavo metaverzuma. Del tega načrta je razvijanje novih konceptov in platform. Eden izmed takšnih produktov je Ocukus, ki bi povezoval posameznikovo zasebno in profesionalno življenje v virtualni resničnosti. Na podoben način kot priljubljena igra Pokemon Go, kjer je virtualno postavljeno nad resnično. Razvijali naj bi tudi platformo Horizon Worlds, v okviru katere bo deloval Horizon Workrooms, ki je mišljen kot virtualno-resnični prostor za sestanke.

Kaj je metaverzum? Tehnologija, ki bi lahko posamezniku omogočila, da si nadene očala za navidezno resničnost in tako dobi občutek, da je, čeprav je več kilometrov stran, na drugem mestu. »Metaverzum ima potencial, da pomaga omogočiti dostop do novih ustvarjalnih, družbenih in gospodarskih priložnosti. In Evropejci ga bodo oblikovali od samega začetka,« so zapisali pred dnevi pri Facebooku, ko so napovedali, da bodo v Evropi prav v ta namen zaposlili deset tisoč ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije