MRZLIČNO PREŠTEVANJE GLASOVNIC

Drama, kakršne še ni bilo: Biden potrebuje le še 6 elektorskih glasov

Donald Trump je ponovno zahteval konec preštevanja glasovnic v zveznih državah, v katerih še ni jasno, kdo je zmagal na torkovih predsedniških volitvah.
Fotografija:  Donald Trump  FOTO: Carlos Barria Reuters
Odpri galerijo
 Donald Trump  FOTO: Carlos Barria Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je ponovno zahteval konec preštevanja glasovnic v zveznih državah, v katerih še ni jasno, kdo je zmagal na torkovih predsedniških volitvah. V Georgiji, Severni Karolini, Nevadi, Pensilvaniji in Arizoni je namreč rezultat še vedno pretesen za odločitev, odločilne bodo pa očitno glasovnice, oddane po pošti.
 

Biden potrebuje le še 6 elektorskih glasov


Štejejo glasove v še šestih zveznih državah, v boljšem položaju je demokratski kandidat Joe Biden, ki potrebuje le še šest elektorskih glasov. Ekipa Donalda Trumpa je vložila tožbe v več zveznih državah.

»Ustavite štetje!« je kar dvakrat v zadnjih dveh urah na Twitterju zapisal Trump. »Vsaka glasovnica, ki je prišla po volilnem dnevu, ne bo smela šteti,« je zapisal.

Donald Trump pa je v zadnjem tvitu napovedal, da bodo vse zmage v zveznih državah, ki jih je razlasil Joe Biden, sodno izvali zaradi goljufije. Dokazov, da je dovolj, samo poglejte medije, meni Trump.

{/twitter}


V Pensilvaniji sicer po dosedanjem vmesnem rezultatu vodi Trump za 116.226 glasov pred demokratskim izzivalcem Josephom Bidnom. Preštetih je 88 odstotkov glasovnic, na spletnih straneh navaja Fox News, ki podobno kot tudi druge ameriške medijske hiše tam še ni razglasila zmagovalca.

V tej zvezni državi naj bi bilo sicer treba prešteti okoli milijon glasovnic, ki so prispele po pošti. Zaradi tamkajšnjih pravil pa so jih začeli šteti šele dan po volitvah. Pensilvanija ima 20 elektorskih glasov.

Rezultat je tesen tudi v Georgii, v kateri je na voljo 16 elektorskih glasov. Trump po preštetju 99 odstotkov glasovnic vodi pred Bidnom za 14.250 glasov. Vendar pa še čakajo zadnje glasovnice iz okrožij, kjer se je Biden odrezal precej bolje od Trumpa, zlasti na območju Atlante, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

V Severni Karolini je Trumpova prednost 76.701 glas, preštetih pa je 94 odstotkov glasovnic. Prešteti je treba še 116.000 glasovnic, ki so bile oddane po pošti, počakati pa bo treba še tiste, ki bodo morda še prišle.

Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo zvečer svojim podpornikom po elektronski pošti razglasil zmago v Pensilvaniji, kakor je v sredo zgodaj zjutraj razglasil ponovno osvojitev Bele hiše. A ni še nič dokončno odločeno, čeprav malce bolje kaže demokratu Josephu Bidnu, ki ima po projekcijah medijev do 264 potrjenih elektorskih glasov. Stavnice demokratu napovedujejo 85-odstotno možnost zmage.


Infografika: Voice of America

Število osvojenih elektorskih glasov se razlikuje glede na to, kdo šteje. Televizija Fox News in tiskovna agencija AP ter medij Politico so Bidnu prisodili že zmago v Arizoni, kjer pa ostaja nepreštetih še nekaj sto tisoč glasov. Televiziji NBC in ABC arizonskih elektorjev še nista dodali k Bidnovemu seštevku. Več glede tega naj bi bilo znano danes.

Konservativna spletna stran RealClear Politics Bidnu poleg Arizone ni prištela niti Wisconsina. Trump ima v vseh primerih osvojenih 214 elektorjev, za zmago pa jih je treba 270.

 


Dramatično dogajanje ob preštevanju glasov smo v sredo spremljali V ŽIVO
Biden trka na vrata Bele hiše, a tekma še ni končana



Bidnu v primeru, da obvelja najbolj optimistična napoved agencije AP, za osvojitev predsedniškega stolčka potrebuje le še zmago v Nevadi, kjer je do sinoči vodil z minimalno prednostjo. Nevada naj bi izid objavila danes popoldne po srednjeevropskem času.

Joseph Biden. FOTO: Kevin Lamarque, Reuters
Joseph Biden. FOTO: Kevin Lamarque, Reuters

 

Trumpu očitajo hudo zlorabo položaja


Opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Ovse očita ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu hudo zlorabo položaja, ker trdi, da je bil na torkovih volitvah ogoljufan, in zahteva ustavitev štetja glasovnic. Najbolj skrb zbujajoča stvar je, da je vrhovni poveljnik z vsem predsedniškim pompom v Beli hiši, to je z vsemi oznakami oblasti, pozval h končanju štetja zaradi njegove domnevne zmage, je za nemški časnik Stuttgarter Zeitung dejal vodja Ovsejeve opazovalne misije na volitvah v ZDA Michael Link.

To je huda zloraba položaja, je dejal Link in dodal, da so Trumpove trditve o manipulacijah na volitvah neutemeljene.

 

Nadaljujejo s preštevanje


Glasovnice preštevajo še v Pensilvaniji, Severni Karolini in Georgii, kjer je Trumpova prednost v sredo zvečer iz ure v uro kopnela, a je vprašanje, ali bo Biden v kateri od njih dobil dovolj glasov za zmago. V Georgii je razlika padla na 18.500 glasov, a ni znano, koliko nepreštetih glasovnic še ostaja. V Severni Karolini je zmago razglasil Trump, ki ima za 1,2 odstotne točke prednosti ob 94 odstotkih preštetih glasov. Volilni predstavniki pa so sporočili, da uradni rezultati ne bodo znani še en teden.

Biden je svojim podpornikom sporočil, da je jasno, da je na poti do 270 elektorjev in verjame v zmago, ki pa je v nasprotju s Trumpom ne bo razglasil, dokler ne bodo preštete vse glasovnice. Trump je razglasil zmago, ko je bilo treba prešteti še 33 milijonov glasovnic.

»Dobili smo Wisconsin s prednostjo 20.000 glasov, Michigan z več kot 70.000 glasovi, imam dober občutek glede Pensilvanije, uspelo pa nam je odvzeti Arizono in 2. okrožje Nebraske,« je sporočil Biden. Zadovoljen je, da je dobil več kot 71 milijonov glasov volivcev ali okrog tri milijone več od Trumpa. Vendar pa je v Arizoni v zadnjih nekaj urah Trump občutno zmanjšal zaostanek, iz okrožja Maricop so sporočili rezultate, ki nakazujejo, da bi Trump še lahko preobrnil potek v Arizoni in s tem tudi na volitvah. Da so v tem okrožju po pošti glasovali večinama Trumpovi volivci (razmerje naj bi bilo 54 : 40 odstotkov), je presenetilo analitike številnih medijskih hiš.
 

Odvetniki v akciji


Trump je sicer vložil tožbe za zaustavitev štetja glasovnic v Georgii, v Wisconsinu zahteva ponovno preštevanje, v Pensilvaniji konec štetja glasovnic, v Nevadi in Arizoni štetje naprej, napoveduje pa izzive v primeru neugodnih izidov.

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani. FOTO: Mark Kauzlarich. Reuters
Trumpov odvetnik Rudy Giuliani. FOTO: Mark Kauzlarich. Reuters


Biden je na novinarski konferenci zagotovil, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki niso volili zanj. »Ne bo ne rdečih ne modrih držav. Bodo le Združene države.«

Trumpa ni bilo na spregled, je pa poslal v Pensilvanijo svojega sina Erica in odvetnika Rudyja Giulianija. Trumpovi odvetniki bodo skušali ustaviti preštevanje glasovnic.

Po ZDA so medtem v sredo potekali protesti. V New Yorku in drugje so demokrati zahtevali, naj se prešteje vsak volilni listič, Trumpovi privrženci pa so v Pensilvaniji, Michiganu in Wisconsinu zahtevali zaustavitev štetja.

V Arizoni so Trumpovi volivci vložili tožbo za razveljavitev ali ponovne volitve, ker naj bi jim na voliščih dali kemične svinčnike s takim črnilom, da jih stroji za preštevanje glasovnic niso zaznali. Te naj bi delili le republikanskim volivcem v doslej republikanski državi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije