RECIKLAŽA

Bi jih prepoznali v takšni izvedbi? To so voditelji, ki krojijo svet

Vrh G7 popestril Mount Recyclemore. Umetnik opozarja na elektronski odpad.
Fotografija: Z leve proti desni: Johnson, Suga, Macron, Draghi, Trudeau, Merklova in Biden FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Z leve proti desni: Johnson, Suga, Macron, Draghi, Trudeau, Merklova in Biden FOTO: Reuters

Vrh G7 je znova buril duhove in jezil javnost, tokrat je sedem voditeljev t. i. gospodarsko naprednih držav gostila Velika Britanija. Tam so se zbrali gostitelj Boris Johnson, nemška kanclerka Angela Merkel, japonski premier Jošihide Suga, francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanski premier Mario Draghi, kanadski premier Justin Trudeau in ameriški predsednik Joe Biden, ob prihodu v Cornwall pa jim je, hm, dobrodošlico izrekla prav posebna skulptura.


Britanski umetnik Joe Rush je namreč iz odsluženih elektronskih naprav izdelal spomenik, ki upodablja vseh sedem voditeljev, in ga poimenoval Mount Recyclemore. Opozoriti želi na elektronski odpad in kopičenje tega v naravi ter ogrožanje našega planeta. Če ne bomo ukrepali, nas bodo različni elektronski aparati in pripomočki zasuli, da se ne bomo mogli več izkopati iz njih, zato poziva vrh G7, naj se posveti tudi reševanju tega vprašanja. »Želim jih spodbuditi k pogovoru. Le s pogovorom je mogoče najti rešitev,« poudarja Rush, ki poziva vsakega posameznika k premisleku, ali je nujno kupiti novo napravo ali pa je staro mogoče popraviti.

Zanimiv spomenik je postavil nasproti hotela Carbis Bay, kamor so prispeli eminentni gostje, ki bodo nedvomno prepoznali svojo podobo v umetnini. Rush je to izdelal po zgledu ameriške mojstrovine Mount Rushmore v Južni Dakoti v ZDA, ki upodablja štiri ameriške predsednike, Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Theodorja Roosvelta in Abrahama Lincolna.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije