VATIKAN

Benedikta XVI. položili k počitku

Na pogrebu več kot 70.000 vernikov, državnikov in cerkvenih dostojanstvenikov. Zaslužnega papeža, ki ga varujejo tri krste, so položili v kripto bazilike sv. Petra.
Fotografija: Na pokojnikovo željo je bil pogreb slovesen, a preprost. FOTO: Remo Casilli, Reuters
Odpri galerijo
Na pokojnikovo željo je bil pogreb slovesen, a preprost. FOTO: Remo Casilli, Reuters

Včeraj se je v Vatikanu od zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je v 96. letu starosti umrl na silvestrovo, poslovilo več kot 70.000 vernikov, cerkvenih dostojanstvenikov, državnikov in drugih pomembnežev. Iz Slovenije so se pogreba med drugim udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Pogreb je prvič v zgodovini vodil papežev naslednik. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters
Pogreb je prvič v zgodovini vodil papežev naslednik. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters

Pogreb je prvič v zgodovini vodil papežev naslednik aktualni papež Frančišek, Benedikt XVI. je bil namreč prvi papež v več kot 600 letih, ki je s položaja odstopil, in sicer zaradi šibkega zdravja. »Tukaj smo se zbrali polni upanja in hvaležnosti, da bi mu še enkrat izkazali nesmrtno ljubezen. To želimo storiti z enako modrostjo, nežnostjo in predanostjo, kot nam jo je skozi leta izkazoval on. Skupaj želimo reči: 'Oče, v tvoje roke izročamo njegovega duha.' Benedikt, zvesti Ženinov prijatelj, naj bo tvoje veselje popolno, ko boš dokončno in za vedno poslušal njegov glas,« je v homiliji med drugim dejal Frančišek.

Pokojnemu Benediktu XVI. se je v baziliko sv. Petra, kjer je ležal od ponedeljka, prišlo poklonit okrog 200.000 ljudi z vsega sveta, pred pogrebom pa so njegovo truplo prestavili v krsto iz cipresinega lesa, vanjo pa položili še spominske kovance in medalje iz obdobja njegovega pontifikata, Benediktove palije in v kovinskem valju še besedilo z opisom njegovega obdobja papeževanja.

Trg sv. Petra je bil nabito poln. FOTO: Guglielmo Mangiapane, Reuters
Trg sv. Petra je bil nabito poln. FOTO: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Po pogrebni slovesnosti so krsto položili v dodatno krsto iz cinka, to pa v tretjo iz hrastovega lesa. Zaslužnega papeža so takoj po pogrebu položili v kripto bazilike svetega Petra, v nekdanjo grobnico Janeza Pavla II., čigar posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije