KORONAVIRUS

Belgija ukrepe podaljšala kar do februarja

Epidemiološke ukrepe bodo znova preučili sredi januarja.
Fotografija: Prazne ulice v Bruslju. FOTO: Johanna Geron, Reuters
Odpri galerijo
Prazne ulice v Bruslju. FOTO: Johanna Geron, Reuters

V Belgiji bo med epidemijo covida 19 do 1. februarja vse večinoma ostalo zaprto. Epidemiološke ukrepe bodo znova preučili sredi januarja, so danes sporočile belgijske oblasti.

Lokali, restavracije, kinodvorane, parki, vse kulturne dejavnosti in dejavnosti, povezane z zabavo, ostajajo zaprti do najmanj 1. februarja, poroča belgijska radiotelevizija RTBF.

V ponedeljek se bodo odprli samo bazeni in muzeji. V torek, 1. decembra, pa se bodo znova odprle trgovine, ki ne prodajajo živil, a ob strogih omejitvah. Na deset kvadratnih metrih površine bo lahko ena oseba, v manjši trgovinah pa le dve osebi hkrati, so danes odločili.

Uvedli so splošno prepoved ognjemetov. Nekoliko bodo omilili policijsko uro na božično noč s 24. na 25. december. S svojo družino bo mogoče ostati do polnoči, samske osebe bodo lahko povabile na obisk dve osebi, prav tako na božični dan. Policijska ura bo izjemoma veljala od polnoči do 5. ure.

Belgijski premier Alexander De Croo je danes izpostavil, da morajo nadaljevati prizadevanja za zajezitev okužb, saj je njihovo širjenje še vedno nevarno. »Če bomo zdaj nepazljivi, lahko ogrozimo vse dosedanje dosežke. Ostati moramo pazljivi in se še naprej varovati, še posebej, ker prihajajo zimski meseci,« je dejal. Če bo prišel tretji val, bo še težji kot drugi, je opozoril.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas