GEOSTRATEŠKI POMEN ČLANSTVA

Baerbock odločno za članstvo držav Zahodnega Balkana v EU

Šest držav Zahodnega Balkana že 20 let čaka na uresničitev obljub Evropske unije.
Fotografija: Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. FOTO: Annegret Hilse, Reuters
Odpri galerijo
Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. FOTO: Annegret Hilse, Reuters

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock se je odločno zavzela za članstvo držav Zahodnega Balkana v EU. "Zdaj je trenutek, ko moramo doseči ključne točke," je dejala na današnjem srečanju zunanjih ministrov petih nemško govorečih držav v Salzburgu. Gostitelj srečanja Alexander Schallenberg pa je poudaril geostrateški pomen članstva v EU.

Šest držav Zahodnega Balkana že 20 let čaka na uresničitev obljub Evropske unije. Za demokracijo in prihodnost v teh državah bi bilo usodno, če bi mlajša generacija zaradi razočaranja odšla, je opozorila Baerbock. »Če Evropa ne pride k njim, bodo oni prišli v Evropo. Prihodnost, upanje in demokracija bodo potem emigrirali.«

Tudi avstrijski zunanji minister Schallenberg je pozval h konkretni pristopni perspektivi držav Zahodnega Balkana, članstvo pa vidi kot najpomembnejši geostrateški instrument EU.

V nasprotnem primeru obstaja tveganje

»Skrajni čas je, da opravimo ta geostrateški 'losov test',« je ponazoril. Po njegovem mnenju v politiki ni vakuuma. V nasprotnem primeru obstaja tveganje, da bo Zahodni Balkan vse bolj prihajal pod vpliv Rusije, Kitajske ali Turčije, je opozoril.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn pa je ob tem spomnil tudi na odgovornost držav Zahodnega Balkana, da same naredijo domačo nalogo. Sodelovanje držav mora biti sprejeto tudi pri njih doma, je menil.

Črna gora, Srbija, BiH, Severna Makedonija in Albanija so uradno kandidatke za članstvo v EU. Skopje in Tirana sta pristopna pogajanja začela julija lani, medtem ko s Podgorico potekajo od leta 2012, z Beogradom pa od leta 2014. Bosna in Hercegovina je status kandidatke dobila decembra lani, Kosovo pa je takrat vložilo prošnjo za članstvo v povezavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije