IDENTITARCI

Avstrijci so se razpisali o Janši: Simpatizira s skrajnimi desničarji

Identitarce v Avstriji povezali z napadalcem v Christchurchu.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo

DUNAJ – Janez Janša in SDS nimata pomislekov, kar se tiče gibanja identitarcev, ki so ga v zadnjih dneh povezali z avstralskim napadalcem, ki je sredi marca na Novi Zelandiji ubil 50 ljudi, pišejo avstrijski mediji.

V sosednji Avstriji je te dni ena glavnih političnih tem pritisk, ki ga nad svojimi koalicijskimi partnerji svobodnjaki (FPÖ) vrši kancler Sebastian Kurz (ÖVP) zaradi njihovih domnevnih povezav s skrajno desnim gibanjem identitarcev. Gibanje namreč sumijo povezav z avstralskim napadalcem, ki je v dveh mošejah v Christchurchu na Novi Zelandiji 15. marca ubil 50 ljudi. Napadalec naj bi namreč identitarnemu gibanju lani nakazal donacijo v višini 1.500 evrov.

Avstrijske oblasti so po razkritju donacije uvedle preiskavo IBÖ in njenega vodje Martina Sellnerja zaradi suma sodelovanja v teroristični organizaciji. Sellner je donacijo Brandona Tarranta priznal in dodal, da ga je tudi kontaktiral in se mu zanjo zahvalil. Drugega stika pa naj ne bi imela.


 

Prvoaprilski retvit

Po poročanju avstrijskih medijev so se politiki FPÖ in identitarci udeleževali istih dogodkov, predsednik svobodnjakov Heinz-Christian Strache pa je skupaj s strankarskimi kolegi na spletnih družbenih omrežjih tudi delil objave identitarcev. Die Presse pa se je razpisal, da simpatijo do identitarcev kaže tudi slovenska sestra stranke ÖVP. Nekdanji slovenski premier Janez Janša nima pomislekov, kar se tiče gibanja identitarcev, prav nasprotno, v ponedeljek je retvital tvit Generacije identitete, slovenske podružnice gibanja, piše Die Presse in dodaja, da so se politiki SDS udeleževali istih dogodkov kot identitarci.

Janša je v ponedeljek retvital prvoaprilsko šalo identitarcev, da bodo na evropskih volitvah podprli stranko Levica.

Tvit Generacije identitete, ki ga je retvital Janša. FOTO: posnetek zaslona
Tvit Generacije identitete, ki ga je retvital Janša. FOTO: posnetek zaslona

Na družbenih omrežjih simpatijo do identitarcev kažejo tudi drugi vidni člani SDS. Žan Mahnič je tako objavil fotografijo knjige Manifest za domovino, ki jo je s seboj tudi prinesel v parlament in ki pojasnjuje program gibanja. Decembra lani pa so na slavju ob 28. obletnici SDM, podmladka SDS, sodelovali tudi identitarci. SDS je sodelovala tudi na razpravi o migracijah in človekovih pravicah, na kateri so bili tudi identitarci, še piše Die Presse in dodaja, da je gibanje identitarcev stoodstotno podprla nacionalistično-populistična SNS Zmaga Jelinčiča, ki ima na vratih svoje pisarne v parlamentu nalepko identitarcev »Ljubezen do domovine ni zločin«.


Med podporniki identitarcev je še Bernard Brščič, nekdanji državni sekretar v uradu tedanjega premierja Janše. Brščič je napisal predgovor knjige identitarcev, v zadnjem času pa se želi uveljaviti kot vodja slovenske alt desnice in velja za osrednjo figuro nove stranke Domovinska liga, ki si je ime izposodila od Italijanske Lige Mattea Salvinija, sicer pa o njej ni veliko znanega, svoj članek zaključuje Die Presse.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije