KORONAVIRUS

Avstrija končno odpira mejo s Slovenijo?

Objavljeno 03. junij 2020 07.35 | Posodobljeno 03. junij 2020 08.22 | Piše: STA, T. V.

Po vstopu v Italijo ni treba v 14-dnevno karanteno.

Meje po Evropi se počasi odpirajo. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Italija je v okviru rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa za državljane drugih držav EU odpravila omejitve na svojih mejah, Italijani pa bodo lahko znova potovali med posameznimi deželami. Avstrijska vlada bo predvidoma sporočila, ali bo sredi junija odprla tudi mejo s Slovenijo.

Slovenska zahodna soseda je odpravila omejitve za državljane preostalih držav članic EU, Velike Britanije, Norveške in Švice. Po prestopu meje jim ne bo treba za 14 dni v karanteno. Poleg tega je od danes znova dovoljeno gibanje med posameznimi italijanskimi deželami.

Avstrijska vlada pa bo po napovedih predstavila podrobnosti o odpravljanju omejitev na svojih mejah. Avstrija se je že dogovorila z Nemčijo, Švico in Lihtenštajnom, da s 15. junijem popolnoma odpre meje. Prav tako naj bi takrat odprla meje s Češko, Slovaško in Madžarsko, saj da so se države načelno že dogovorile o tem prejšnji teden.

Države odpravljajo omejitve

Italijanska tiskovna agencija Ansa je v torek poročala, da naj bi na Dunaju razmišljali o odprtju meja z vsemi sosedami, tudi Slovenijo, sredi meseca. Še najbolj pod vprašajem naj bi bila Italija. Vse naj bi bilo odvisno od razvoja epidemije novega koronavirusa na Apeninskem polotoku.

Omejitve na mejah pa z današnjim dnem za državljane 24 evropskih držav, med njimi tudi Slovenije, odpravlja Latvija. Državljanom teh držav ne bo treba več v 14-dnevno karanteno.

Nemška vlada pa bo danes razpravljala o predlogu, v skladu s katerim bi 15. junija za 31 evropskih držav, med njimi tudi Slovenijo, odpravila opozorilo, v katerem svojim državljanom zaradi pandemije novega koronavirusa odsvetuje potovanja v tujino. O odpiranju notranjih evropskih meja bodo danes predvidoma razpravljali notranji ministri držav članic EU.
Deli s prijatelji