(NE)VARNO CEPIVO

Če imate po cepljenju te simptome, takoj k zdravniku (VIDEO)

Krvni strdki so po mnenju Eme redek stranski pojav cepiva AstraZenece.
Fotografija: Cepivo AstraZenece. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Cepivo AstraZenece. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sporočila ugotovitve odbora za varnost zdravil (PRAC) glede morebitne povezave med cepivom britansko-švedske družbe AstraZeneca (po novem se imenuje vaxzevria) proti covidu 19 in krvnimi strdki. »​Krvne strdke je treba opredeliti kot redke stranske učinke cepiva AstraZenece, koristi so še vedno večje od tveganj«, so zatrdili in poudarili, da je covid 19 resna bolezen. Tveganje smrti zaradi covida 19 je veliko večje kot tveganje smrti zaradi cepljenja. Na podlagi trenutno razpoložljivih dognanj ne morejo potrditi posebnih dejavnikov tveganja, so sporočili.



Ema je zdravstvene delavce in vse, ki prejmejo cepivo, da se zavedajo možnosti sicer zelo redkih primerov krvnih strdkov skupaj z nizko ravnijo trombocitov še dva tedna po cepljenju. Do sedaj se je večina primerov krvnih strdkov zgodila pri ženskah, mlajših od 60 let. »Pomembno je, da se tako cepljene osebe kot zdravstveni delavci zavedajo znamenj in simptomov teh neobičajnih motenj strjevanja krvi, da jih lahko hitro prepoznajo in čim bolj zmanjšajo tveganje,« je poudarila izvršna direktorica agencije Emer Cooke.
 

Če imate katerega od simptomov, takoj poiščite zdravniško pomoč:

– težko dihanje,
– bolečine v prsih,
– zatekanje nog,
– nenehna bolečina v trebuhu,
– nevrološki simptomi, kot je hud in nenehen glavobol ali zamegljen pogled,
– majhni krvni strdki pod kožo, drugje kot na mestu cepljenja.

Odbor Eme je pregledal 62 primerov možganskih krvnih strdkov in 24 primerov krvnih strdkov v trebuhu, od katerih jih je bilo 18 usodnih (gre za primere, javljene do 22. marca; do 1. aprila je bilo v Evropskem gospodarskem prostoru in Veliki Britaniji cepljenih okoli 34 milijonov ljudi, javljenih pa je bilo 222 primerov tromboze). Eden izmed verjetnih razlogov za kombinacijo krvnih strdkov in malo trombocitov bi lahko bil imunski odziv, kar pripelje do stanja, ki je podoben stanju pri pacientih s heparinom. ​PRAC je naročil dodatne raziskave.


 

Sledi sestanek zdravstvenih ministrov


Po obvestilu Eme bo virtualni sestanek ministrov EU za zdravje, namenjen uskladitvi stališč članic unije, tako s ciljem ustavitve širjenja dezinformacij kot s ciljem zagotovitve enotnega razumevanja glede prizadevanj za cepljenje v EU.

Ministrskega sestanka, ki je načrtovan ob 18. uri, se po navedbah portugalskega predsedstva udeležujejo tudi predstavniki Eme, da zagotovijo pojasnila glede morebitnih odprtih vprašanj v povezavi z analizo varnosti AstraZenecinega cepiva.

image_alt
Astrazeneca z novim imenom, med stranskimi učinki tromboza


Ema se je znašla pod plazom očitkov glede neprimerne komunikacije, potem ko je italijanski časnik Il Messagero v torek navajal besede visokega predstavnika agencije Marca Cavalerija, da obstaja jasna povezava med cepivom in krvnimi strdki ter da bo agencija to v kratkem sporočila. Drugi novinarji pa od agencije niso mogli pridobiti informacij o tem.

Iz Eme so nato v torek sporočili, da odločitve o tem, ali AstraZenecino cepivo proti covidu 19 povzroča krvne strdke, še niso sprejeli in da pregled v okviru odbora za varnost zdravil še poteka.

image_alt
Potrdili še eno strašno posledico po prebolelem covidu


Potem ko je več evropskih držav zaradi pomislekov glede krvnih strdkov ustavilo cepljenje z AstraZenecinim cepivom, je Ema opravila analizo in sredi marca sporočila, da je cepivo varno in učinkovito, koristi pa da so večje od tveganj.

V Emi so takrat zagotovili, da cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombembolične dogodke ali krvne strdke. Niso pa mogli povsem izključiti povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi. Ker so se v minulih tednih pojavili sumi na morebitne resne, čeprav redke stranske učinke v povezavi z netipičnimi trombozami, je Ema ta teden nadaljevala analizo varnosti AstraZenecinega cepiva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije