WIKILEAKS

Assangea odvlekli z veleposlaništva

Ekvador odrekel azil ustanovitelju Wikileaksa. Razkril domnevno korupcijo predsednikovega brata.
Fotografija: Transparenti na veleposlaništvu po aretaciji FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Transparenti na veleposlaništvu po aretaciji FOTO: Reuters

LONDON – Britanska policija je včeraj aretirala Juliana Assangea, potem ko mu je po sedmih letih Ekvador odrekel politični azil. Vklenjenega ustanovitelja Wikileaksa je sedem policistov odvleklo z ekvadorskega veleposlaništva, pred katerim so stali osupli podporniki in protestniki. Zdaj je v priporu, kar se da hitro pa ga bodo odpeljali pred sodnika.

Julian Assange je razkril številne tajne dokumente. FOTO: Reuters
Julian Assange je razkril številne tajne dokumente. FOTO: Reuters

Predsednik Ekvadorja Lenin Moreno je povedal, da so se za ukinitev azila odločili, potem ko je Assange večkrat kršil mednarodne konvencije in protokole. Prav tako naj bi bilo njegovo vedenje agresivno. Moreno naj bi od Britanije zahteval garancijo, da ga ne bodo predali državi, kjer bi ga mučili ali kjer izvajajo smrtno kazen.

Trenutek aretacije FOTO: Twitter
Trenutek aretacije FOTO: Twitter

Predstavniki Wikileaksa so sporočili, da je Ekvador deloval nezakonito in v nasprotju z mednarodnim pravom. Sedeminštiridesetletni Assange sedem let ni zapustil veleposlaništva, ker se je bal aretacije zaradi objave in razkritja na tisoče zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov. Najbolj se je bal, da ga bodo izročili Združenim državam.

Možnost, da bi ga lahko aretirali, so pri Wikileaksu sporočili že minuli petek, izgovor Ekvadorja naj bi bil škandal okoli dokumentov o podjetju Ina, aretacija z Veliko Britanijo pa dogovorjena. Dokumenti razkrivajo domnevno pranje denarja in korupcijo v investicijskem podjetju Ina v davčni oazi, ki ga je ustanovil predsednik Moreno.


Assange se je na ekvadorsko veleposlaništvo zatekel, da bi se izognil izročitvi na Švedsko, kjer so ga obtožili posilstva, a so obtožbe lani umaknili. V primeru izročitve v ZDA mu grozi tožba za veleizdajo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije