ŽILAVA

Američanka slovenskih korenin gre v boj za predsednico ZDA

Senatorka Amy Klobuchar napovedala kandidaturo.
Fotografija: Senatorka Amy Klobuchar je napovedala, da se bo potegovala za predsednico ZDA. FOTO: Pool, Reuters
Odpri galerijo
Senatorka Amy Klobuchar je napovedala, da se bo potegovala za predsednico ZDA. FOTO: Pool, Reuters

MINNEAPOLIS – Demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je v Minneapolisu napovedala kandidaturo za predsednico ZDA na volitvah leta 2020 in v govoru pred zasneženo množico ob reki Misisipi obljubila politični program, ki je skoraj povsem v nasprotju s tem, kar dela sedanji predsednik ZDA tako doma kot na mednarodnem odru.

Oseminpetdesetletna Klobucharjeva je najbolj znana kandidatka s Srednjega zahoda ZDA, ki ga je leta 2016 malce presenetljivo osvajal Trump v dvoboju z demokratko Hillary Clinton, in trenutne ankete kažejo, da ima demokratska stranka z njo morda največ možnosti, da si povrne izgubljeno regijo.

Znana in popularna je v Iowi, kjer bodo leta 2020 prva strankarska zborovanja, v domači Minnesoti pa uživa visoko javno podporo in vse troje volitev v zvezni senat je osvajala z zanesljivo prednostjo.

»Nimam politične mašinerije, nimam denarja, sem pa žilava,« je dejala z odra skupaj z možem Johnom in s hčerko Abigail ter med drugim napovedala vrnitev ZDA k mednarodnim podnebnim sporazumom, boj za splošno zdravstveno varstvo vseh Američanov, imigracijsko reformo ter med drugim »zdravljenje srca naše demokracije in obnovo zaveze za skupno dobro«.

Komentatorji liberalne televizije MSNBC so njen govor primerjali s tistimi, ki jih je znal podajati nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, Trumpa pa neposredno ni omenjala razen z nizanjem stališč, ki se razlikujejo od njegovih. Med drugim je zagotovila, da ne bo zapirala lastne vlade kot je to storil Trump, ker ni dobil denarja za zid na meji z Mehiko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije