BREZ DOPUSTA

Američani niso izkoristili 768 milijonov dni dopusta

Študija Ameriškega združenja potovalnih agencij ugotavlja, da Američani leta 2018 niso izkoristili skupaj 768 milijonov dni plačanega dopusta, kar je devet odstotkov več kot 2017.
Fotografija: Veliko dopusta je šlo v nič. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Veliko dopusta je šlo v nič. FOTO: Shutterstock

Številke za letos še zbirajo, vendar skoraj ni dvoma, da bodo spet visoke. Do letošnjih praznikov je po raziskavi potovalne spletne strani Priceline le nekaj več kot polovica Američanov izkoristila sedem dni plačanega dopusta. Študija podjetja za delovna mesta Glassdor ugotavlja, da Američani povprečno porabijo le 54 odstotkov dni dopusta, ki jim je na voljo, in le 23 odstotkov jih vzame vse dni, ki so jim na voljo.

Ob tem ne gre pozabiti, da imajo ameriški delavci v povprečju na leto zagotovljenih le deset dni plačanega dopusta in devet odstotkov jih ne izkoristi niti dneva. Lani je šlo povsem v nič 236 milijonov dni plačanega dopusta, kar je tako, kot da bi delavec delodajalcu vrnil povprečno 571 dolarjev.

Strokovnjaki že leta opozarjajo, da je spočit delavec, ki gre na dopust, veliko učinkovitejši kot tisti, ki se ubija od dela. Dopust blagodejno vpliva na telesno in duševno dobrobit, za vsakih deset ur dopusta pa produktivnost naraste za osem odstotkov.

Američani kljub temu vztrajajo na delovnem mestu, kar je posledica neusmiljenega tekmovalnega ozračja na določenih delovnih mestih, predvsem v zasebnem sektorju.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije