PTIČJA GRIPA

Alarm v Evropi: na pohodu najhujša epidemija te bolezni v zgodovini

Evropo že več kot leto dni pesti najhujša ptičja gripa, pokončali že okoli 50 milijonov perutnine.
Fotografija: FOTO: Bobby Yip, Reuters Pictures
Odpri galerijo
FOTO: Bobby Yip, Reuters Pictures

Od oktobra 2021 do septembra 2022 je Evropo prizadel najhujši izbruh visoko patogene aviarne influence (HPAI), ki se je razširil v 37 evropskih držav, z več kot 2.500 žarišči na kmetijah na celini, navaja poročilo Evropske agencije za varno hrano (EFSA).

Epidemija ne pojenja že od septembra, število okužene perutnine pa se je s prihodom zime celo podvojilo. EFSA poudarja, da prvič ni bilo več vrzeli med dvema epidemičnima valoma, ker se virus poleti ni umaknil.

image_alt
Ptičja gripa se širi po Sloveniji: v tem kraju so potrdili več novih primerov

Letošnjo jesen je bila epidemija hujša kot v istem času lani, saj je bilo okuženih kmetij več kot 35 odstotkov. Od 10. septembra do 2. decembra 2022 so poročali o skoraj 400 izbruhih na farmah v 18 evropskih državah, predvsem v Franciji, Veliki Britaniji in na Madžarskem.

Evropo že več kot leto dni pesti najhujša ptičja gripa, pokončali že okoli 50 milijonov perutnine. FOTO: Š Jitendra Prakash, Reuters Pictures
Evropo že več kot leto dni pesti najhujša ptičja gripa, pokončali že okoli 50 milijonov perutnine. FOTO: Š Jitendra Prakash, Reuters Pictures

Virus so odkrili več kot 600-krat predvsem pri vodnih pticah (race, labodi), kar je lahko prispevalo k širjenju virusa po farmah, navaja poročilo.

EFSA trenutno na zahtevo Evropske komisije preučuje strategijo cepljenja, rezultati pa bodo znani v drugi polovici leta 2023.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije