KORONAVIRUS

Tinka (30) tik pred odkritjem zdravila za novi koronavirus

Hrvati so ponosni na svojo mlado znanstvenico.
Fotografija: Bo Hrvatica odkrila zdravilo? FOTO: Photoguns, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Bo Hrvatica odkrila zdravilo? FOTO: Photoguns, Getty Images, Istockphoto

Hrvati so v teh trenutkih upravičeno ponosni na svojo mlado znanstvenico Tinko Vidović, ki prihaja iz Splita. Tridesetletna Hrvatica je namreč le korak od odkritja zdravila za novi nevarni koronavirus, ki je v letu 2020 ogrozil zdravje vseh Zemljanov. Na mednarodnem natečaju, kjer so iskali zdravilo zanj, je zasedla tretje mesto, s svojo raziskavo pa je potrdila uporabo valproične kisline pri preprečevanju novega koronavirusa. Tekmovanje je pripravilo ameriško podjetje Sage Health.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook
Cilj tekmovanja je bil z uporabo algoritmov umetne inteligence najti potencialno zdravilo proti nevarnemu virusu. Vidovićeva je navdušila s svojo raziskavo, saj je uporabila popolnoma drugačen pristop kot njeni tekmeci. Dokazala je, da bi valproična kislina lahko koristila v boju proti koronavirusu. Kislina se sicer uporablja pri epileptičnih napadih in hudih glavobolih, poročajo hrvaški mediji.

Njen mentor, Miroslav Radman, svetovno priznani znanstvenik z mediteranskega inštituta za raziskovanje življenja, ima o svoji varovanki same lepe besede: »Samo nebo je meja. Navdušila je Američane,« je povedal. Dodal je še, da s takim pristopom iščejo zdravila za zdravljenje tumorjev, ampak očitno jih lahko uporabimo tudi za druge bolezni.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije