KRITIČNI DOGODEK

Po sumu spolne zlorabe med taborniki policija pridržala eno osebo

Na Zvezi tabornikov Slovenije so prejeli prijavo suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb. Član vodstva enega izmed rodov je v zaporu.
Fotografija: Novinarska konferenca Zveze tabornikov Slovenije o kritičnem dogodku. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Novinarska konferenca Zveze tabornikov Slovenije o kritičnem dogodku. FOTO: Zaslonski posnetek

Zveza tabornikov Slovenije je v preteklem tednu prejela obvestilo o prijavi suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb, in sicer proti članu vodstva enega izmed naših rodov, so zapisali na svoji spletni strani. Dodali so, da so »do razjasnitve okoliščin osebo umaknili iz vseh njenih taborniških aktivnosti in nalog«.

Starše članov, ki bi bili lahko prizadeti, so o dogodku obvestili in se pogovorili z njimi. »Predstavili smo jim smernice za pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku. Podprli smo tudi prizadeti rod in jim zagotavljamo potrebno pomoč,« so zapisali.

Dodajajo, da »ne bežimo od težav in si ne zatiskamo oči, da so odkloni možni povsod, tudi v naši organizaciji. Zato je vzpostavljena kontaktna točka pritozbe@taborniki.si, kamor lahko taborniki in njihovi starši sporočajo morebitne odklone in z njimi povezane stiske, ki jih bomo prednostno obravnavali.«

»Pretreseni smo«

»Verjamemo, da bomo tudi ob tej preizkušnji zmogli živeti vrednote, ki smo jim zavezani taborniki – iskrenost, solidarnost, varnost, angažiranost, pripravljenost pomagati, odgovornost do sebe, do sočloveka in družbe,« so sklenili sporočilo.

Na novinarski konferenci je starešina ZTS Jasna Vinder povedala, de se zveza s to problematiko sooča prvič, zaradi dogodka pa da so pretreseni.

»Kljub pretresljivi situaciji bomo začeli taborniško leto, nadaljevali bomo taborniško dejavnost, a z ničelno toleranco do katere koli oblike nasilja,« je poudarila. 

»Samo spolno nedotakljivost jemljemo zelo resno, sistematično. Na eni strani imamo strateške dokumente, ki to eksplicitno nagovarjajo, na drugi pa celoletno usposabljanje za vodnike, tj. tiste, ki delajo z mladimi,« pa je poudarila načelnica za odnose z javnostmi ZTS Neža M. Slosar.

Zveza tabornikov Slovenije sicer šteje približno 7.000 članov.

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije