OSTER ODZIV

Županja kršitelje poslala na britof

Zapis Jasne Gabrič na družabnem omrežju razdelil Trboveljčane. Očitno pa tudi zalegel, saj zdaj bolj pazijo na medsebojno razdaljo.
Fotografija: Županja Jasna Gabrič FOTO: Arhiv občine Trbovlje
Odpri galerijo
Županja Jasna Gabrič FOTO: Arhiv občine Trbovlje

V revirjih te dni buri duhove odmevna zgodba, povezana s koronavirusom. Sprožila jo je trboveljska županja Jasna Gabrič, ki je pred kratkim prvič postala mama, a je kljub porodniškemu staležu in začasni predaji poslov podžupanji Maji Krajnik aktivno vpeta v občinsko delovanje zaradi epidemije.

Kršitve v Trbovljah so jo razjezile. FOTO: Roman Turnšek
Kršitve v Trbovljah so jo razjezile. FOTO: Roman Turnšek
Povod so bili občani, ki s svojo neodgovornostjo in očitno ignoranco nevarne situacije, v kateri smo vsi, povzročajo popolnoma nepotrebno dodatno nevarnost. Županja je namreč pred trgovskim centrom v strnjenem naselju opazila gručo ljudi, ki so postavali čisto blizu drug drugega. Ali je bil to edini tovrstni prizor, ki jo je razjezil, se ne ve, očitno pa jo je krepko razkuril.

Pokopališču pravijo Gabrsko. FOTO: Roman Turnšek
Pokopališču pravijo Gabrsko. FOTO: Roman Turnšek
Na svojem profilu na facebooku je jezno zapisala: »Dragi Trboveljčani in Trboveljčanke. Tale prizor danes pred Sparom je samomor. Kljub opozorilom se nekateri vedete, kot da je vse skupaj šala. Bili ste opozorjeni, v slovenski družbi imamo virus, ki se nevidno širi, vi pa, kot da ni nič. Večji naval hudo bolnih pričakujemo čez cca. sedem dni, saj se trenutno širi in ljudje še ne vedo, da ga imajo. Prav, sami ste izbrali to pot. Pot proti Gabrskemu. Pogrebni zavod je tudi že v pripravljenosti. Žal vam tega lepše ne morem povedati. P. S.: Namesto da kdo dela iz zapisa politično dramo, naj rajši, če misli dobro ljudem, energijo vlaga v dejanja, ki bodo zavarovala naše občane. Lp.«
 

Očitno so ostre besede zalegle


Vsul se je plaz odzivov. Številni so se z županjinim zapisom povsem strinjali, drugi so bili ogorčeni, med slednjimi se je znašel tudi kak predstavnik iz vrst občinske opozicije, oboji pa so se, kakopak, med seboj sprli. In kaj je pravzaprav srž vsega žolča, za tiste, ki niso iz tistih koncev in ne morejo vedeti? To, da je Gabričeva neposlušne in neodgovorne someščane poslala v Gabrsko, kar je sicer ime naselja, domačini pa tako pravijo tudi trboveljskemu mestnemu pokopališču. Z napotitvijo v Gabrsko je torej županja neuvidevneže po domače povedano javno poslala na pokopališče oziroma, po trboveljsko, na britof.


In kaj meni o vroči krvi, ki jo je sprožilo njeno sporočilo na facebooku? »Zapis ni bil nič drugega kot posledica tega, da smo objavili na ducate obvestil, kako ravnati, in to na radiu, spletnih portalih, po vseh možnih kanalih. A ljudje kljub temu tega niso upoštevali, in to celo najbolj ranljiva skupina, kot so upokojenci, in to v regiji, ki je, glede na statistiko, ena najstarejših v Sloveniji. Zato takšen zapis. Nobene laži ni v njem, ampak zapisano to, kar se dejansko lahko zgodi, če se ne bomo držali pravil. Očitno je zapis dosegel svoj namen, saj so zdaj vrste pred trgovinami z razmikom najmanj meter in pol med ljudmi,« pravi Gabričeva.
 

Na skupno pohajkovanje


Ne glede na to, kakšnega mnenja je kdo o njenem zapisu, si je večina v Trbovljah enotna: da je glede kršiteljev treba nekaj ukreniti. V celem Zasavju – v Zagorju in Hrastniku ne zaostajajo kaj dosti – se kljub okužbam in smrtim še vedno najdejo taki, ki se požvižgajo na vse in vsakogar. Očitno tudi nase. Ne le na sprehode, celo na prava pohajkovanja so se še pred kratkim podajali v skupinah tudi po 20 ali več ljudi, igrali nogomet, posedali po parkih in dvoriščih, se rekreirali v športnem parku, pred omejitvijo gibanja po občinah pa se na lepše odpeljali celo na drugi konec Slovenije, na morje ali na Gorenjsko.


Tudi z otroki, ki se prav tako igrajo v skupinah in brez mask in podobno. V Trbovljah v zvezi s temi dogodki te dni kroži še ena prastara, a vendarle aktualna misel. Da ljudem lahko daš vse, le pameti ne. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije