NA SODIŠČIH

Župani si podajajo kljuko na sodiščih

Objavljeno 30. september 2012 11.46 | Posodobljeno 30. september 2012 11.46 | Piše: Aleksander Brudar

Proti mariborskemu županu Francu Kanglerju že 11 ovadb.

Kranjski župan Mohor Bogataj. Foto: Leon Vidic

Zdi se, kot da župani v zadnjih letih tekmujejo, kdo bo prejel več ovadb. Da o tem, da jih dobro ščiti zakonodaja, ne govorimo. Na tapeti preiskovalcev se je zadnji znašel ljubljanski župan Zoran Janković, ki mu pri projektu Stožice očitajo kar sedem grehov: od zlorabe položaja do prejemanja koristi za nezakonito posredovanje.

Stanovanje za vedeževalko

Brez masla na glavi ni niti mariborski župan Franc Kangler. Proti njemu so spisali že celo zbirko ovadb. Zadnja se nanaša na domnevne nepravilnosti pri financiranju gradnje mariborske tržnice, med najbolj odmevnimi pa sta tisti o oddaji 110 kvadratnih metrov velikega službenega stanovanja vedeževalki Karin. Zahteva za uvedbo sodne preiskave je uvedena zaradi slike Mersada Berberja, ki naj bi jo prejel kot podkupnino od podjetja Konstruktor. Nobena od kazenskih ovadb še ni dobila sodnega epiloga.

Zato pa je kranjsko sodišče nekdanjega tržiškega župana Pavla Ruparja nedavno spoznalo za krivega zlorabe uradnega položaja pri projektu načrtovanega kanalizacijskega omrežja, ki naj bi ga občina Tržič izvedla skupaj z dunajskim podjetjem Aquaplus leta 2004. Poleg sodnih stroškov in 40.000 evrov, za kolikor se je pri tem osebno okoristil in ki jih bo moral skupaj z obrestmi vrniti občini Tržič, nekdanjega župana ob pravnomočnosti sodbe čaka enoletna zaporna kazen.

Pripor za Popoviča

Koprski župan Boris Popovič velja za prvega župana v samostojni Sloveniji, ki je moral leta 2003 več dni presedeti za rešetkami. Sodišče je pozneje ugotovilo, da je bil 28-dnevni pripor zaradi preiskave suma utaje davkov in zlorabe položaja nezakonit, župan je dobil odškodnino. Zaradi kazenskih ovadb (v večini primerov zaradi zlorab položaja, ponarejanja listin, domnevnega pranja denarja in nepravilnosti pri prodaji nepremičnin) je moral Popovič v naslednjih letih še večkrat obiskati sodišče. Na pogojno kazen osmih mesecev s preizkusno dobo enega leta je bil obsojen zaradi davčne utaje 11.000 evrov.

Šrot in klofuta črkoslikarju

Celjski župan Bojan Šrot se je moral skoraj pet let ukvarjati s klofuto, ki naj bi jo prisolil črkoslikarju Ladislavu Perčiču. Kljub nasprotujočim si razlagam dogodka pred trgovino na Polulah v Celju je višje celjsko sodišče na začetku tega leta odločilo, da ni dokazov, da je županova klofuta raztrgala Perčičev bobnič.

Ovadbam se ni izognil niti kranjski župan Mohor Bogataj. Nekdanji podžupan Igor Velov ga je ovadil zaradi suma krive ovadbe, kranjski kriminalisti pa zaradi poravnave med občino in Stanovanjsko zadrugo Gorenjske v višini 620.000 evrov.

Župan Trebnjega Alojzij Kastelec je, kljub temu da je bil junija pravnomočno obsojen na pogojno kazen sedem mesecev zapora zaradi zlorabe uradnega položaja, samega sebe predlagal in bil pozneje tudi imenovan za predstavnika občine v senat za reševanje pritožb zoper policiste. Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je Kastelic deloval v nasprotju z zakonom.

Za bandita 2000 evrov

Beseda bandit, s katero je v kampanji pred predsedniškimi volitvami leta 2007 koprski župan Boris Popovič označil Marka Pogorevca, tedanjega vodjo volilnega štaba Lojzeta Peterleta, je koprskega župana stala 2000 evrov. Pogorevc je omenjeni znesek iztožil zaradi razžalitve.

Ščiti jih zakon

Samoupravljanje lokalnih skupnosti je po prepričanju komisije za preprečevanje korupcije eno izmed korupcijsko najbolj izpostavljenih, »tudi zaradi pomanjkanja učinkovitega političnega nadzora nad delovanjem organov samoupravnih skupnosti«. Župana se lahko po določilih zakona o lokalni samoupravi razreši le v primeru neizvrševanja odločb ustavnega sodišča in v primeru pravnomočne obsodbe na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev. »V vseh preostalih primerih nezakonitih ravnanj oziroma hujših oblik neetičnega ravnanja občinskih funkcionarjev pa učinkovitega mehanizma, s katerim bi lahko preprečili njihovo nadaljnje opravljanje funkcije, ni,« ugotavlja komisija.

Deli s prijatelji