»KURJI SINDROM«

Župana izključili iz stranke

Zaradi njegove neprimerne komunikacije z novinarko.
Fotografija: Emil Rojc. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Emil Rojc. FOTO: Marko Feist

Nadzorni odbor Socialnih demokratov (SD) je sprejel sklep, da se ilirskobistriškega župana Emila Rojca zaradi nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko izključi iz članstva v stranki. Omenjeno komunikacijo je nadzorni odbor SD ocenil kot nedopustno za člana in župana iz vrst SD. Rojc je povedal, da s sklepom o svoji izključitvi ni seznanjen.

Predlog za izključitev Rojca je podal Mladi forum SD s sopodpisniki. Nadzorni odbor je po opravljenem postopku med drugim ocenil, da morajo še posebej nosilci javnih funkcij in funkcionarji SD pri opravljanju svoje funkcije »vselej ravnati družbeno odgovorno in zgledno«. Rojc se kljub pozivom nadzornega odbora ni opredelil do očitkov, prav tako se za svojo neprimerno komunikacijo ni opravičil ali pokazal obžalovanja, so v današnjem sporočilu za javnost navedli v SD.

Rojčevo izključitev je Mladi forum SD predlagal zaradi po njihovi oceni žaljive komunikacije z novinarkami, pri čemer so se osredotočili na žaljenje novinark Primorskih novic. Rojc je namreč v odgovoru na vprašanje omenjene medijske hiše novinarkam pripisal »kurji sindrom«, članke pa na ravni »kure nesnice«.


Ni se zagovarjal niti opravičil

Kot so zdaj poudarili v stranki, je nadzorni odbor Rojčevo nespoštljivo in žaljivo komunikacijo z novinarko Primorskih novic ocenil kot nedopustno, hkrati pa zapisal, da bi moral Rojc kot član in župan iz vrst SD »s svojimi ravnanji in osebnim zgledom varovati temeljne vrednote SD, zato bi moral spoštljivo komunicirati z javnostjo. Svoboda novinarskega dela in kritično izražanje v okviru novinarskega poklica je ena izmed temeljev sodobne demokratične družbe.«

Kljub pozivu nadzornega odbora se Rojc ni opredelil do očitkov predlagateljev niti se ni odzval na vabilo na pogovor za razjasnitev okoliščin, prav tako pa se kljub pozivom ni odločil za opravičilo za neprimerno komunikacijo z novinarko. Nadzorni odbor je tako po presoji vseh dokazov in okoliščin ugotovil, da gre pri ravnanju člana Emila Rojca za kršitve strankinega statuta, in ga izključil iz stranke.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas