JAVNO OBJAVLJEN

Župan sedi na dveh stolih, protikorupcijsko komisijo pa ignorira

Funkciji župana in člana sveta osebe javnega prava Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti Občine Lendava opravlja od decembra 2018.
Fotografija: Janez Magyar. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Janez Magyar. FOTO: Oste Bakal

»Zaradi ugotovljene nezdružljivosti obeh funkcij je Komisija 18. novembra 2020 Janezu Magyaru izdala opozorilo, naj v roku treh mesecev odpravi nezdružljivost oziroma se odreče opravljanju ene od obeh funkcij in o tem obvesti Komisijo. Iz odgovora, ki ga je Komisija pridobila od Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava izhaja, da župan Občine Lendava še vedno opravlja obe funkciji. Ker nezdružljivost funkcij ni bila odpravljena, Komisija v skladu s tretjim odstavkom 29. člena ZIntPK o svojih ugotovitvah obvešča javnost.« To so danes sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Postopek so uvedli na podlagi prejete prijave leta 2020 in sicer so presojali nezdružljivost opravljanja funkcije župana Občine Lendava in funkcijo člana sveta osebe javnega prava Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti Občine Lendava. Obe funkciji opravlja že od decembra 2018.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) v prvem odstavku 27. člena določa, da poklicni funkcionar (med katere v skladu s 5. točko 4. člena ZIntPK in ob upoštevanju 34a. člena Zakona o lokalni samoupravi sodi tudi poklicni župan, pojasnjujejo iz KPK) ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah, gospodarskih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava, razen v društvih, ustanovah in političnih strankah. »Madžarska samoupravna narodnostna skupnost Občine Lendava je oseba javnega prava, kar izhaja iz Zakona o samoupravnih narodnih skupnostih, ki v drugem členu določa, da so samoupravne narodne skupnosti osebe javnega prava. Prepoved članstva oziroma dejavnosti v organih upravljanja, nadzora ali zastopanja naštetih subjektov je absolutna in je ni mogoče preseči z nobenim pravnim sredstvom ali institutom, kar pomeni, da tudi Komisija poklicnemu funkcionarju ne more izdati dovoljenja za zastopanje določenega subjekta ali za članstvo v organu upravljanja ali nadzora tega subjekta,« so jasni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije