SUM NA KORONAVIRUS

Župan preklical zaprtje šole: Ko bo potrjena okužba, bo prepozno

Župan občine Radenci je včeraj objavil sklep, da se zapirata vrtec in šola na Kapeli.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Župan občine Radenci Roman Leljak je v četrtek oznanil, da se zaradi suma na koronavirus zapirata šola in vrtec na Kapeli. A ponoči je na facebooku zapisal, da se bo ne glede na rezultat testa šola v ponedeljek, ko se bodo v šolske klopi po Sloveniji vrnili devetletniki, normalno nadaljevala, saj je glede na nova navodila NIJZ razumeti, da se bo reagiralo samo, ko bo potrjena okužba, zato je napovedal, da bo sklep umaknil.

Župan je v četrtek popoldne objavil na facebooku, da se je pri enem izmed staršev, ki imajo otroka v vrtcu na Kapeli, pojavil sum okužbe z novim koronavirusom, in pozval starše, naj otroci naslednji dan ostanejo doma. Odredil je zaprtje vrtca in šole ter napovedal, da se bodo o tem, kako bodo stvari delovale naprej, odločili, ko bodo znani rezultati testiranja. V večerni oddaji 24ur pa je bil direktor NIJZ Milan Krek do njegove odločitve kritičen. Dejal je celo, da županova odločitev ni bila pravilna in da bi moral počakati na rezultate testa. 

»Takih primerov bo še veliko v Sloveniji. Veliko ljudi smrka, kašlja in ima vročino, a to še ne pomeni, da imajo covid. Večja verjetnost je, da je ta gospa negativna kot pozitivna. Ukrepati prej, preden ima človek pozitiven izid ali ne, je nesmiselno, saj bi lahko šole zapirali šole kaskadno,« je dejal Krek in na koncu dodal, da so epidemiologi tisti, ki odločajo, kako ravnati. 

Brez navodil


Leljak pa je na facebooku med drugim zapisal, da je dejstvo, da ravnatelji, pa tudi župani od istega NIJZ niso dobili nobenih navodil, kako ravnati v primeru utemeljenega suma virusa v vrtcih ali šolah. »Lahko bi napisali, da so oni edini pristojni oziroma se lahko reagira samo po potrjenem virusu. Sedaj je najlažje netaktno obtožiti župana, da je ravnal napačno. Osebno se sicer ne strinjam. Menim, da takrat, ko je in bo v šoli potrjen virus, je vse prepozno. Dokaz za to so bili domovi za ostarele, ko virusa niso znali zajeziti. Dokaz so tudi dogodki v vrtcu v Gradcu pred nekaj dnevi.« Dodal je še, da so uspešni le preventivni ukrepi.

»Osebno sem prepričan, da na ta način zaposlene v šolskem sistemu najbolj izpostavljamo morebitnemu drugemu valu okužbe. Ali se bodo učitelji in vzgojitelji počutili dovolj varno? Ne vem! Ali bodo otroci varni? Po mojem ne. Vse bolj bodo imeli prav tisti, ki trdijo, da ukrepi sploh niso bili potrebni,« je še zapisal in dodal, da bo umaknil tudi prepoved o pripravi hrane šolam za zunanje goste do konca letošnjega šolskega leta. »Z ukrepom sem želel zmanjšati možnost okužbe prek naročnikov.« 

Za konec Leljak srčno upa, da bo v Radencih jutri test negativen in »bomo ostali na 0 primerov«.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije