OBTOŽBE ZAVRAČA

Zoran Thaler obtožen korupcije

Objavljeno 20. marec 2011 17.37 | Posodobljeno 20. marec 2011 20.31 | Piše: Šp. S./STA

»Lahko bi napisal priročnik, kako se izogniti podkupnini,« je dejal Thaler

Thaler obtožbe zavrača.
BRUSELJ/LJUBLJANA – Britanski tednik Sunday Times evropskega poslanca iz Slovenije Zorana Thalerja (SD/S&D) obtožuje koruptivnosti. Novinarji časnika, ki so se predstavljali kot lobisti, so namreč Thalerju ponujali podkupnino, ta pa naj bi ponudbo sprejel. Thaler obtožbe zavrača in poudarja, da denarja nikoli ni nameraval sprejeti.

Novinarji britanskega tednika Sunday Times so se predstavljali za lobiste in nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali nekatera dopolnila. Šlo naj bi za zakonodajo s področja bančništva. Trije poslanci so menda ponudbo sprejeli.

Med njimi naj bi bil tudi nekdanji slovenski zunanji minister, ki pa obtožbe zanika. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je že od začetka nespodobne ponudbe novinarjev Sunday Timesa vedel, da gre za manipulacije, kompromitacije in diskreditacije evropskega poslanca. Po njegovem preverjanju se je namreč izkazalo, da podjetje in posamezniki, ki so se obrnili nanj, ne obstajajo.

Njegov motiv pa je bil preveriti, kdo je organizator poskusa napada nanj, trdi Thaler. V začetku marca se je po njegovih navedbah pokazalo, da je to Sunday Times ali nekdo za njim. Thaler ob tem poudarja, da nikoli ni vzel ponujenega denarja in ga tudi v prihodnje ni nameraval. Prav tako nisem podpisal ponujene pogodbe o sodelovanju in izdal računa, kar so neprestano predlagali in zahtevali v zadnjih dveh mesecih, zatrjuje Thaler.

Poleg Thalerja naj bi sicer po navedbah Sunday Timesa ponudbo sprejela še avstrijski poslanec Ernst Strasser in poslanec iz Romunije Adrian Severin. Strasser je zaradi pritiskov javnosti že odstopil, čeprav tudi on zanika krivdo za prejemanje podkupnine. Trdil je, da je že od vsega začetka vedel, da ne gre za resnično ponudbo, a je hotel ugotoviti, kako se bo zadeva odvila, preden bi se obrnil na policijo. Podpredsednica Evropskega parlamenta Diana Wallis je že napovedala preiskavo dogodka.

Thaler želel ugotoviti, kdo je organiziral že drugi poskus njegove diskreditacije

Evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler, ki ga Sunday Times obtožuje koruptivnosti, je zanikal, da bi kdaj deloval koruptivno ali pa prejel podkupnino. Poudaril je, da je bil njegov interes ugotoviti, kdo je organiziral že drugi poskus njegove kompromitacije in diskreditacije v zelo kratkem času. »Novembra sem bil namreč tarča poskusa kompromitacije iz Makedonije z navedbami, da naj bi profitiral iz svetovanja bivšemu predsedniku države in zdajšnjemu vodji opozicije. Ko tisti poskus ni uspel, se je čez dva, tri tedne ponovil v zdaj razkritem poskusu Sunday Timesa,« je pojasnil Thaler.

Thaler je poudaril, da se njegov primer razlikuje od primerov drugih dveh evropskih poslancev, ki naj bi po poročanju Sunday Timesa prav tako sprejela ponudbo. V nobenem primeru nisem dopustil, da prejmem denar, izdam račun ali kaj podobnega, je poudaril Thaler. Sprašuje pa se, kako je možno, da so nekateri poslanci ves čas tarče tovrstnih napadov. »Lahko bi napisal priročnik, kako se izogniti podkupnini,« je še dodal Thaler, ki bo na ponedeljkovi novinarski konferenci dodatno pojasnil dogajanje, povezano z obtožbami.

Odziv SD

V SD od Thalerja pričakujejo, da bo čim prej verodostojno pojasnil in tudi ovrgel navedbe časnika Sunday Times. Če bi se izkazalo, da zapisi medija držijo, v SD pričakujemo, da bo Zoran Thaler sam povlekel ustrezne poteze in odstopil, so sporočili.

Deli s prijatelji