KORONAVIRUS

Kacin: Slovenka ni umrla zaradi cepljenja, večje težave pri ljudeh z lepotnimi posegi (VIDEO)

Druženje med prazniki je prineslo slabšo epidemiološko sliko, pravijo pristojni.
Fotografija: Po Sloveniji potekajo množična testiranja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Po Sloveniji potekajo množična testiranja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V Sloveniji je bilo v sredo 6370 PCR-testov. Z njimi je bilo potrjeno 2040 novih okužb, delež pozitivnih PCR-testov pa je 32 odstotkov. Hkrati je bilo včeraj tudi 11.910 hitrih antigenskih testov. Z njimi so potrdili 623 novih okužb (5,2 odstotka). 1169 ljudi je hospitaliziranih, 189 pa jih je potrebovalo intenzivno nego. Umrlo je 23 ljudi. V domovih za starejše se je na novo okužilo 106 stanovalcev in 45 zaposlenih, skupaj 151. 

Na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid 19 sta sodelovala redni profesor na fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj in Jelko Kacin. Ta je uvodoma poudaril, da se je izkazalo, da je imela oseba, ki je umrla nekaj ur po cepljenju, že prej zdravstvene težave. »Strokovna komisija je 6. 1. 2021 podala mnenje, da povezava med dogodkom (smrtjo) in cepljenjem ni verjetna. Smrt tako ni nastopila zaradi cepljenja proti covid 19, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je oseba imela že pred cepljenjem.«

Zelena luč za cepivo Moderna

Štrukelj je dejal, da je bil v sredo dan D za cepivo Moderne, ki je dobilo zeleno luč. Cepivo je po njegovem zelo podobno kot tisto, ki ga proizvaja podjetje Pfizer. »Tisti trenutek, ko je cepivo odobreno, je znana tudi njegova sestava. Podatki o sestavi cepiva so dostopni na straneh Evropske agencije za zdravila.« Cepivo Moderne je RNK-cepivo in nima vpliva na človeški genom. Ena steklenička cepiva, ki se lahko uporabi na starejših od 18 let, ima 10 odmerkov. Študije na nosečnicah, doječih materah in mlajših od 18 let še niso bile opravljene.

Kako dolgo bo cepivo učinkovalo, po besedah Štruklja še ni jasno, saj študije, tako kot je to običajno, še potekajo. Zaščita sicer nastopi 12 dan po drugem odmerku, poteka pa razprava o tem, da bi drugo cepljenje prestavili na kasnejši dan, kar Ema dopušča. Kombinacija z drugimi cepivi ni priporočljiva.

Hud stranski učinek pri ljudeh z lepotnimi posegi

Stranski učinki so blagi, najpogostejši je bolečina na mestu cepiva, rahel glavobol, slabost, povišana temperatura in bolečine v mišicah. V kliničnih študijah so ugotovili redek hud stranski učinek: pekoč občutek na koži obraza, posebej ko je bil ta del telesa tretiran z različnimi lepotnimi posegi.


V torek so v Sloveniji potrdili rekordnih 3354 okužb. Po podatkih NIJZ naj bi bila vir visokih številk zasebna in družinska druženja v času praznikov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije