SREČNA, DA STA ŽIVA

Znanstvenika Maja in Tine doživela potres med spuščanjem z Everesta

Objavljeno 30. april 2015 14.45 | Posodobljeno 30. april 2015 14.45 | Piše: Mo. S.

Maja in Tine Andrejašič sta bila med tresenjem tal na poti iz baznega tabora na Mount Everestu, zatočišče sta našla v vasi Namche Bazaar.

LJUBLJANA, KATMANDU – Hud potres v Nepalu sta na lastni koži občutila tudi Slovenca Maja in Tine Andrejašič, ki sta na poti iz baznega tabora na Mount Everestu. Kot poroča spletni portal dnaindia.com, ki je objavil tudi njune fotografije z območja, ju je tresenje tal presenetilo med spustom in kmalu sta spoznala, da gre za hud potres.

Odločila sta se, da se spustita nižje, na varnejše območje. Zatočišče sta po dobrih 11 urah hoje našla v vasi Namche Bazaar. V vasi, ki vodi do baznega tabora, so ju pričakale porušene zgradbe, med potjo pa sta opazila tudi porušene samostane, uničen vodovod in zapuščene hotele, še poroča omenjeni portal. Kot sta povedala, imajo domačini močno voljo do obnove vasi. »Vprašali so naju, ali sva v redu, čeprav so sami v potresu izgubili vse. Ni jih strah. Srečna sva, da sva živa in na varnem,« sta povedala za portal.

Znanstvenika sta

Kar sta videla ob poti, sta tudi fotografirala. Razberemo pa lahko tudi, da sta Maja in Tine uspešna znanstvenika, ki sta se že med študijem fizike in elektrotehnike posvetila električnim vozilom, natančneje upravljanju baterijskih sistemov. Sta lastnika uspešnega podjetja REC, d. o. o.

Deli s prijatelji