KORONAVIRUS

Do razglasitve epidemije le še vprašanje ur, Kacin sporočil nove številke

V soboto manj okužb, a večji odstotek pozitivnih primerov.
Fotografija: Simbolična fotografija. Zabojnik infekcijske klinike v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. Zabojnik infekcijske klinike v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik

V soboto je bilo ob 3.765 testiranjih potrjenih 726 novih okužb s koronavirusom, je na twitterju sporočil Jelko Kacin. To pomeni, da je bilo pozitivnih 19,28 odstotka testiranih.

Sledilnik covid 19 poroča, da se v bolnišnicah zdravi 265 oseb, 49 pa jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrle so štiri osebe. Če se bo danes število oseb na intenzivni negi povečalo le še za dve, bomo jutri, ko bodo sporočili nove podatke, dosegli vse tri kriterije za razglasitev epidemije.



Trenutne razmere v Sloveniji. FOTO: S. N.
Trenutne razmere v Sloveniji. FOTO: S. N.

Krizni del vlade bo s svetovalno skupino ministrstva za zdravje še danes pregledal učinke dosedanjih ukrepov in opravil razmislek o potrebnosti morebitnih novih. Četudi bi Slovenija v nedeljo izpolnila zastavljeno mejo za razglasitev epidemije, to še ne pomeni, da se bo to samodejno zgodilo, je za STA povedal Jelko Kacin.

Ljubljanski klinični center UKC je na facebooku delil besede direktorja Janeza Poklukarja, ki opozarja na to, kaj nas čaka v naslednjih tednih. Kot je zapisal, bomo šli v naslednjih tednih »skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti. Čez dva do tri tedne bomo živeli obdobje, ki bo polno nemogočih preprek. Čeprav si želim, da se motim, je statistika v primeru epidemije žal navadno nezmotljiva,« je dejal. O njegovih napovedih poročamo na tej povezavi.

Le še korak do razglasitve epidemije

Merilo za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov je po načrtu, ki ga je zastavila vlada, 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covidom 19, od teh več kot 50 na intenzivni negi. Prvi dve merili smo v Sloveniji dosegli, tretjega pa utegnemo doseči že jutri, ko bo število oseb, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, preseglo število 50.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije