KORONAVIRUS

Znano, kdaj naj bi Slovenci dobili cepilni potni list

Poklukar pričakuje, da bo v EU v prihodnjih mesecih dovolj cepiva.
Fotografija: Slovenija se dogovarja s sosednjimi državami o različnem dojemanju učinkovitosti cepljenja. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Slovenija se dogovarja s sosednjimi državami o različnem dojemanju učinkovitosti cepljenja. FOTO: Leon Vidic, Delo

Minister za zdravje Janez Poklukar pričakuje, da bo v EU v prihodnjih mesecih dovolj cepiva za spoprijemanje s pandemijo covida 19. Pomembno vlogo bo imelo tudi digitalno zeleno potrdilo, bolj znano kot cepilni potni list. V Sloveniji bi lahko pravo različico potrdila dobili junija, s čimer bi državljanom poleti omogočili potovanja v tujino, je povedal v Bruslju.

image_alt
Jelko Kacin sporoča: Ne veselimo se prehitro (VIDEO)


Dobave cepiva v Evropski uniji so iz tedna v teden stabilnejše in bistveno večje, kot so bile pred meseci, in v tej smeri naj bi se tudi nadaljevalo, saj imamo tako na ravni EU kot širše vse več proizvajalcev za pokritje potreb, je povedal minister.

Slovenija, ki bo v drugi polovici leta predsedovala EU, na področju cepiva zagovarja skupni pristop EU in pa čim širši portfelj, kajti to zagotavlja najbolj učinkovito in odporno cepljenje v Evropi. O tem se je pogovarjal tudi z evropsko komisarko za zdravje Stello Kiriakides, ki ji je predstavil prednostne naloge v času predsedovanja.

image_alt
Kacin udaril po Fafanglu, ta pa le zavija z očmi (VIDEO)


Ena od aktualnih tem pri spoprijemanju s pandemijo je tudi uvedba digitalnega zelenega potrdila, ki naj bi olajšalo potovanja znotraj EU. »Digitalno zeleno potrdilo je namenjeno predvsem temu, da bodo lahko državljani EU čim bolj prosto potovali po Evropi in uporabljali storitve, ki jih bo omogočalo potrdilo,« je povedal.

Janez Poklukar je izrazil pričakovanje, da bomo dobili najprej testni, nato pa še pravi cepilni potni list. FOTO: Uroš Hočevar
Janez Poklukar je izrazil pričakovanje, da bomo dobili najprej testni, nato pa še pravi cepilni potni list. FOTO: Uroš Hočevar
Evropski parlament in države članice se o tem potrdilu še pogajajo. V Evropskem parlamentu, ki ima v zvezi s potrdilom še določene zadržke, bo v prvi polovici junija potekala razprava o tem, nato bi lahko sledila potrditev.

V Sloveniji si zato močno prizadevamo, da čim prej uveljavimo testno različico tega potrdila, je pojasnil Poklukar. Izrazil je pričakovanje, da bomo še pred koncem maja imeli testno, v prvih dneh junija pa že pravo različico digitalnega potrdila. Tako bi lahko začeli z njegovim uveljavljanjem in s tem slovenskim državljanom poleti omogočili čim lažje potovanje v tujino.


Različno dojemanje učinkovitosti cepljenja


Eden ključnih izzivov pri tem je različno dojemanje učinkovitosti cepljenja po posameznih državah članicah. To vprašanje je minister izpostavil tudi na pogovorih s komisarko Kiriakidesovo in v zvezi s tem predlagal čim širšo razpravo na ravni EU.

Sicer pa bodo o tem že prihodnji teden na neformalnem srečanju razpravljali tudi ministri za zdravje EU. Poklukar si želi, da bi dosegli čim širšo raven usklajenosti s ciljem omogočiti nemoteno gibanje državljanov po vsej EU.

Slovenija se o tem pogovarja tudi s sosednjimi državami, predvsem s Hrvaško, kamor poleti potuje največ slovenskih državljanov, pa tudi z ostalimi sosedami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije