ZAČASNI UKREP

Znano, kdaj bi se lahko učenci vrnili v šole

Tako bo v prihodnjih tednih potekal pouk za učence in dijake.
Fotografija: Ministrica Simona Kustec je predstavila začasni ukrep prilagojenega vzgojno-izobraževalnega dela. FOTO: Zaslonski posnetek, MIZŠ
Odpri galerijo
Ministrica Simona Kustec je predstavila začasni ukrep prilagojenega vzgojno-izobraževalnega dela. FOTO: Zaslonski posnetek, MIZŠ

Ministrica za izobraževanje, znanost in kulturo Simona Kustec je napovedala, da se bo delo od prihodnjega tedna začasno izvajalo prilagojeno – učenci od 1. do vključno 5. razreda se bodo izobraževali v šoli, vsi učenci predmetne stopnje od 6. do 9. razreda pa na daljavo. Nato bodo enotedenske jesenske počitnice, ko bo vlada ponovno proučila učinkovitost ukrepa. Kustečeva miri, da je ukrep začasen. 

Za koga bo pouk potekal na daljavo?
Za učence od 6. do 9. razreda, dijake srednjih šol in v glasbenih šolah. Pouk v višjih strokovnih šolah poteka na daljavo, izobraževanje odraslih se izvaja na daljavo. V domovih za učence s posebnimi potrebami bo vzgojni program potekal v domu.

Kdo se bo šolal v šoli?
Učenci razredne stopnje, v zavodih za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovnih šolah s prilagojenim programom.

Kako je z vrtci?
Delo v vrtcih poteka nespremenjeno. 

Kako je s popoldanskimi in obšolskimi dejavnostmi?
Vse popoldanske dejavnosti in obšolske dejavnosti učencev v šolskih prostorih se v istem obdobju ne izvajajo, v zaprtih šolskih športnih objektih se izvedejo le športna tekmovanja in treningi za registrirane športnike in športnice.
 
Preberite tudi: Izredne razmere: kaznujejo vas lahko tudi v zasebnih prostorih (VIDEO)

Kako je z dijaškimi in študentskimi domovi?
Dijaški in študentski domovi ostajajo odprti: študente in dijake, ki se lahko vrnejo domov, ministrica prosi, da v skrbi za svoje zdravje in omogočanje nemotenega učnega procesa to tudi storijo.

Koliko časa bo potekal pouk na daljavo? 
Osmi teden šolanja bo med 19. in 23. oktobrom potekal večinoma na daljavo, v naslednjem tednu bodo v osnovnih in srednjih šolah jesenske počitnice.

Zakaj so se odločili za tak ukrep?
Želimo si, da v prihodnjih dveh tednih s sprejetjem predpisanih ukrepov omejimo rast okužb, ki bi prehajale ali se prenašale v šolskem prostoru, to še posebej velja v primerih osnovnošolskih učiteljev, dijakov in študentov, kjer smo v zadnjem obdobju imeli največjo rast okuženih in zato rast karanten.

Kako je z nošenjem mask v šolah?
Obvezna je nošnja mask za vse učence in dijake, če niso v matičnem oddelku, in za vse učitelje od 6. razreda osnovne šole dalje.

Kdaj bi se lahko vrnili učenci in dijaki nazaj v šole?
Ob morebitnem izboljšanju epidemiološke slike po počitnicah bo vlada lahko sprejela odločitev glede nadaljevanja vzgojno-izobraževalnega procesa po modelu B.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije