Znano, kakšna je verjetnost pojava novega kitajskega virusa pri nas

Vsem, ki načrtujejo obisk Kitajske, svetujejo povečano pozornost in pazljivost.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Verjetnost pojava novega kitajskega virusa, ki povzroča pljučnico, je za Slovenijo relativno majhna, je danes pojasnila Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Dogajanje spremljajo in temu prilagajajo ukrepe. Vsem, ki načrtujejo obisk Kitajske, svetujejo povečano pozornost in pazljivost.

Potnikom na Kitajsko priporočajo, da se izogibajo živalim, tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora, na primer nezadostno toplotno obdelanemu mesu. Prav tako priporočajo, da se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi, si pogosto umivajo in razkužujejo roke ter se cepijo proti gripi, saj so si začetni simptomi gripe in pljučnice, ki jo povzroča novi koronavirus, podobni. Podatki o virusu so za zdaj še zelo skopi. Kot je na novinarski konferenci pojasnila Sočanova, je virus genetsko sicer podoben sarsu, a strokovnjaki še ne vedno, če to pomeni tudi podoben potek bolezni.


Smrtonosni virus zahteval že 17 življenj


Na vprašanje, ali je potek okužbe z novim koronavirusom vselej težak, še ni mogoče odgovoriti. Nekateri koronavirusi povzročajo praviloma lažje okužbe dihal (navaden prehlad), nekateri pa tudi težje okužbe dihal.

Ni podatka, kakšna je smrtnost zbolelih po okužbi

Za zdaj tudi ni podatka, kakšna je smrtnost zbolelih po okužbi z novim koronavirusom. Večina tistih, ki so umrli, je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč in sladkorno bolezen. Težak potek naj bi imela približno petina bolnikov, je pojasnila Sočanova. Prav tako še ni jasno, ali je oseba po preboleli bolezni zaščitena pred ponovno okužbo.

Inkubacijska doba virusa še ni znana, a glede na druge koronaviruse in preliminarne podatke, je verjetno od 2 do 12 dni, najbrž ne več kot dva tedna. Prav tako še ni jasno, ali je oseba kužna pred pojavom simptomov. Cepiva za virus še ni, saj je po besedah Sočanove pot od ideje do izdelave cepiva dolga. Po njenih besedah je pomembno, da se ob takem tveganju začne razvoj cepiva čim prej.

Previdno

Žarišče izbruha je mesto Vuhan v osrednjem delu Kitajske, ki so ga tamkajšnje oblasti danes prometno izolirale, ob tem pa še več mest v provinci. Tudi na ministrstvu za zunanje zadeve tistim, ki nameravajo Kitajsko obiskati v času kitajskega novega leta, ko se število potovanj v to državo in znotraj nje skokovito poveča, svetujejo previdnost pri stikih in spremljanje obvestil zdravstvenih in lokalnih oblasti.Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za nadzor bolezni poudarjata, da ni ovir za potovanje na Kitajsko ob upoštevanju previdnostnih ukrepov. Kitajske zdravstvene oblasti pa svetujejo, da se v Vuhan ne potuje, dokler se razmere ne umirijo, je o pojavu novega virusa še mogoče prebrati na spletni strani NIJZ.

Podobnosti z virusom sars

Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti s sarsom, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. Kakor sars se tudi ta virus lahko širi s človeka na človeka prek dihalnih poti. Prvi primer virusa, ki povzroča pljučnico, so v Vuhanu potrdili 31. decembra. Od takrat so primere zabeležili tudi na Japonskem, v Singapurju, Hongkongu, Makau, Južni Koreji, na Tajvanu, Tajskem in v ZDA.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas