NA NACIONALKI

Znano, ali se Studio City prihodnje leto vrača na nacionalko

Programski svet RTVS bo o programsko-produkcijskem načrtu za leto 2023 glasoval po posvetovanju s svetom delavcev.
Fotografija: Globus se vrača, Studio City in Točka preloma ne. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Globus se vrača, Studio City in Točka preloma ne. FOTO: Matej Družnik

Programski svet Radiotelevizije Slovenija je danes odločil, da bo o predlogu programsko-produkcijskega (PPN) načrta zavoda za leto 2023 glasoval po posvetovanju s svetom delavcev, medtem ko so razpravo opravili. Predstavniki zaposlenih v svetu so pripravljavcem dokumenta skozi razpravo najbolj zamerili prav to, da skupnega posvetovanja ni bilo.

Predlog tudi ni kadrovsko usklajen, so posvarili. Direktor Televizije Slovenija (TVS) Uroš Urbanija jih je zavrnil z besedami, da je bil načrt vsaj glede televizijskega dela usklajen na kolegiju tako kadrovsko kot finančno.

Globus se vrača, Studio City in Točka preloma ne

PPN za leto 2023 predvideva vrnitev 20-minutne zunanjepolitične oddaje Globus v najbolj gledani večerni termin na prvem programu TVS. Načrt za letos namreč oddaje ni predvidel. Napovedana je nadgradnja koncepta in vsebine nekdanjega Globusa s krepitvijo terenskih zgodb dopisnikov RTVS in zunanjepolitičnih novinarjev v Ljubljani.

image_alt
Ste videli, kako je Rosvita Pesek pred kamero »privila« direktorja RTV?

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Marica Uršič Zupan je v razpravi opozorila, da se nekatere oddaje kljub njenim priporočilom ne vračajo na spored. Tako se ne vračata niti Studio City niti Točka preloma, je izpostavila.

Ksenija Horvat iz sveta delavcev pa je opomnila, da svet delavcev ni prejel niti osnutka niti predloga PPN za leto 2023. Po njenem opozorilu je zelo pomembno, da svet delavcev pove svoje mnenje. Generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough je po njenih besedah prekršil participacijsko pogodbo, ker z organom soupravljanja ni izvedel skupnega posvetovanja o dokumentu.

Grah Whatmough je še pred odločanjem o tem, ali bodo o predlogu načrta glasovali po posvetu s svetom delavcev ali ne, dejal, da bo skupno posvetovanje s svetom delavcev po sprejetju dokumenta. Participacijska pogodba po njegovih besedah nikjer ne določa, kdaj se opravi posvetovanje.

image_alt
Številne spremembe na RTV: zdaj je potrjeno, kdo bo po novem vodil Odmeve in Dnevnik

Programski svetnik iz vrst zaposlenih Robert Pajek je posvetovanje po sprejetju dokumenta ocenil kot bizarno. To nikakor ni običajno, kot zdaj poskuša predstaviti generalni direktor, je opomnil. Graha Whatmougha je pozval k spoštovanju delavcev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije