PREKO MEJA

Znanje brez meja v tehniškem muzeju

S prihodom pomladi bodo v petek, 2. marca, v Bistri pri Vrhniki odprli novo razstavo o znanstvenikih, ki so iz Slovenije odšli ali iz tujine prišli k nam.
Fotografija: Tehniški muzej Slovenije s pomladjo odpira vrata. FOTO: Primož Hieng
Odpri galerijo
Tehniški muzej Slovenije s pomladjo odpira vrata. FOTO: Primož Hieng

Na razstavi Znanje brez meja v Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) predstavljajo izbor uspešnih inovatorjev in znanstvenikov, ki so zaradi iskanja, razširjanja znanja in soustvarjanja odšli v beli svet ali jih je pot zanesla k nam. Izpostavljeni bodo dosežki, na katere je vplival odhod na tuje in katerih rezultati so vidni še danes.

Spoznali boste avtorja prvih tiskanih knjig v slovenskem jeziku Primoža Trubarja, razsvetljenca Sigmunda (Žiga) Zoisa, naravovarstvenico Angelo Piskernik, velikega pustolovca Antona Codellija, očeta smučarskih poletov Stanka Bloudka, fizika z umetniško dušo Jožefa Stefana, soustanovitelja Instituta Jožef Stefan Antona Peterlina, elektrotehnika Aleša Strojnika, Nobelovega nagrajenca Friderika Pregla, prvega vesoljskega arhitekta Hermana Potočnika Noordunga, vesoljskega popotnika Antona Mavretiča, iskalko planetov Marijo Strojnik, astronavtko Sunito L. Williams in soustvarjalca Silicijeve doline Franceta Rodeta.


»Z razstavo Znanje brez meja opozarjamo na pogosto zapostavljen pozitivni vpliv migracij na naša življenja in družbo,« pravijo v TMS. »Vsak izmed predstavljenih znanstvenikov je povezan z migracijami, kar je njihovemu delu in življenju pustilo neizbrisen pečat. Vzrokov na tem mestu namenoma ne analiziramo, ugotavljamo le, od kod so prihajali in kam so odhajali. Nekateri so iz Slovenije odšli, drugi so iz tujine prišli k nam. So pa tudi taki, ki se jim za odhod na tuje sploh ni bilo treba seliti – spremenile so se le meje, kajti države so propadale in nastajale so nove.«

Znanje je tisto, ki je vedno prehajalo vsakršne meje, dejanske in še večkrat navidezne. In znanstveniki so tisti, ki si drznejo onkraj domačega, znanega in varnega. Sposobni so preseči vse meje, edina meja je njihovo znanje. Z zanimivimi življenjskimi zgodbami, podkrepljenimi z bogatim gradivom, želijo poudariti pozitivni vpliv migracij na našo družbo.

Razstavo bodo spremljali izbrani predmeti, bogato fotografsko in videogradivo, aktivnosti za najmlajše in spremljevalni program za odrasle. Pripravljajo jo v sodelovanju s številnimi institucijami in strokovnjaki.

Na ogled bo do 3. decembra 2018, že v nedeljo, 4. marca, ob 15. uri bo javno vodenje. »Obiskovalce bomo popeljali po novi občasni razstavi in jim pokazali, kako je znanje od nekdaj prehajalo tako državne meje kot tiste v človeških glavah,« so še povedali v muzeju v Bistri. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije