VIRUS VDRL V DOM STAREJŠIH

Preobrat: minister sporočil novost glede aplikacije

Zdravstveni inšpektorji so pretekli konec tedna opravili več kot 1000 nadzorov.
Fotografija: Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. FOTO: Jože Suhadolnik

Na novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom sodelujejo minister za javno upravo Boštjan Koritnik, Andreja Mojškrc iz zdravstvenega inšpektorata in vladni govornik Jelko Kacin.

Prenos tiskovne konference si lahko ogledate tukaj:


V nedeljo je bil objavljen poziv za oddajo ponudbe za prilagoditev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi s covidom 19. Koritnik je poudaril, da pri aplikaciji ne gre za sledenje in ne bo delovala na GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov. Njen edini namen je, da državljanom omogočimo, da izvedo, ali so bili v stiku s kom, ki je okužen. Aplikacija bo prostovoljna za vse, tudi za tiste, ki jim je odrejena karantena ali so okuženi s covidom 19. Doslej so napovedovali, da bo za okužene in tiste v karanteni obvezna. »Državljane želimo spodbuditi, da bodo aplikacijo uporabljali v čim večji meri, s tem razbremenili slovenske epidemiologe in tudi zmanjšali potrebo po dodatnih omejevalnih ukrepih.«
 
Preberite tudi: Aplikacija za sledenje covidu 19 naročena, usul se je plaz kritik

Za prilagoditev nemške aplikacije Corona-Warn-App, za razvoj katere so Nemci porabili milijone, naj bi v Sloveniji porabili največ 40.000 evrov. Minister je dodal, da si je v Nemčiji aplikacijo naložilo več kot 15 milijonov ljudi. »Glede na to, komu vse zaupamo osebne podatke in za kakšne namene uporabljamo tehnologijo, res ne vidim smisla, da je ne bi uporabljali tudi za boj proti covidu 19. Aplikacijo na podlagi te odprtokodne rešitve danes uporablja 10 evropskih držav.«

Kratek rok razpisa je posledica tega, da ne gre za obsežna dela pri prilagoditvi aplikacije. Tako se je minister odzval na kritike, ki jih je sprožil le tridnevni rok za prijavo. Pri postopku oddaje javnega naročila smo bolj transparentni od zahtevanih zakonskih določil, je zatrdil. Ključno je, da zagotovimo čim večjo interoperabilnost, je odgovoril na vprašanje, ali bi aplikacijo morda delili s Hrvati.



Kacin je razkril, da bo dom starejših v Hrastniku zaprt najmanj 60 dni. Direktor DSO Hrastnik je v petek popoldne sporočil, da je ena od zaposlenih pozitivna na novi koronavirus. Od petka je 60 stanovalcev v karanteni, pri enem pa so potrdili okužbo.


 
Preberite tudi: Poslabšanje v Sloveniji, infektologinja razkrila, kaj se je zgodilo

​V nedeljo je bilo v Sloveniji potrjenih osem novih primerov okužbe s sars-cov-2, opravljenih je bilo 440 testov. V soboto je bilo potrjenih 14 novih primerov, ob tem da je bilo narejenih 560 testiranj. Dan prej, ko je bilo testiranj 1159, je bilo odkrito kar 34 novih okužb. Rekord je sicer padel 26. marca, ko je bilo v enem dnevu odkritih 61 novih okužb.

Opravili več kot 1000 nadzorov

Zdravstveni inšpektorat je pretekli konec tedna opravil več kot 1000 nadzorov gostinskih lokalov in karantenskih odločb. Andreja Mojškrc je povedala, daje bilo 945 nadzorov karantenske odločbe, skupaj doslej 2821. Nadzori se nadaljujejo. Odločbo je spoštovalo 760 oseb, v 40 primerih oseba ni bila na mestu, ki je bilo navedeno v odločbi (inšpektor je pridobil dokaze, da osebe na tem naslovu ni bilo), v 11 primerih ni bil omogočen dostop do zasebnega zemljišča (visoke ograje, niso dostopni zvonci ...), v 32 primerih so osebe navedle napačen oz. lažen naslov (bivališče imajo osebe, ki vstopajo v Slovenijo, včasih v tujini, navesti pa morajo naslov v Sloveniji, v praksi pa se izkaže, da gre za kakšne zapuščene stavbe), o sumih navedbe lažnega naslova bodo obvestili policijo. V 15 primerih oseba ni odprla vrat, v 87 primerih pa osebe v večstanovanjski stavbi ni bilo mogoče najti, kajti v odločbi ni bila navedena številka stanovanja.

V gostinstvu so preverjali predvsem lokale, ki so tvegani glede števila obiskovalcev. Preverjali so, ali spoštujejo priporočila NIJZ glede razdalje med mizami, razkužili in maskami. Opravljenih je bilo 182 nadzorov. Inšpektorji so ugotovili več kot 20 primerov nezadostnega razmika med mizami, v 20 primerih gostje v notranjih prostorih niso uporabljali zaščitne maske, ugotovili so tudi napačno uporabo mask zaposlenih.​ ​Glede nenošenja mask so inšpektorji večinoma izrekali opozorila. 

Mojškrčeva je povedala, da nadzor prihaja tudi za npr. poroke. Teh izkušenj še nimajo, dejstvo pa je, da lahko inšpektor nadzira dogodke na javnih prostorih, v zasebne prostore pa inšpektor ne vstopa, je zatrdila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije