ŠTUDENTKE PRIJAVILE

Znani profesor Pribac naj bi spolno nadlegoval, odrekli so mu profesuro

Filozofska fakulteta mu je odrekla ponovno habilitacijo v naziv izrednega profesorja.
Fotografija: Igor Pribac. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Igor Pribac. FOTO: Jure Eržen, Delo

Izredni profesor na oddelku za filozofijo ljubljanske filozofske fakultete Igor Pribac, ki je javnosti znan tudi kot politični komentator in se je v preteklosti tudi politično udejstvoval pri določenih politikih, se sooča z očitki o neprimernem obnašanju, verbalnem spolnem nadlegovanju na ustnih izpitih in celo fizičnem nadlegovanju. Izhajali naj bi iz ankete med študentkami in študenti ter dveh anonimnih izjav.


Oktobra lani so mu odrekli profesuro

Kot je navajal Pop TV, je univerzitetna komisija sicer vodila dva disciplinska postopka. V enem je potrdila o Pribčevem spolnem nadlegovanju, v drugem pa jih je ovrgla. Oktobra lani je senat ljubljanske filozofske fakultete sklenil, da ne more več opravljati pedagoškega procesa, in mu odrekel ponovno habilitacijo v naziv izrednega profesorja.

Pribac je za medije sicer vse obtožbe zanikal.


Pritožil se je, zadevo obravnavala univerza

Na odločitev senata fakultete se je pritožil, v torek pa je njegovo pritožbo obravnaval senat univerze. Kaj je sklenil, na univerzi ne želijo razkriti, dokler ne bodo obveščeni, da je bila njihova odločba vročena pritožniku. Za STA so poudarili, da vsako pritožbo ali prijavo obravnavajo skrajno resno in z ničelno toleranco do kakršnekoli oblike nasilja.

Na twitterju je Pribac zapisal, da obžaluje, da senat ljubljanske univerze ni prepoznal tehtnih argumentov v njegovi pritožbi. »Hkrati obsojam nesprejemljivo politično instrumentalizacijo, ki jo doživlja moj primer in pod katero je senat moral odločati. Bojim se, da ta politizacija odpira pot posegom v avtonomijo univerzitetnega prostora. Na odločitev senata se bom po seznanitvi s sklepom brez dvoma pritožil,« je zapisal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije