KORONAVIRUS

V torek začnejo množično testirati, naročanje ni potrebno (VIDEO)

Otroci v šole in vrtce predvidoma po praznikih.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

V Sloveniji so v nedeljo ob 1.446 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 395 ljudeh. Delež pozitivnih testov je znašal 27,3 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 1.271 bolnikov, intenzivno nego pa jih je potrebovalo 208. Umrlo je še 26 ljudi.


Na novinarski konferenci o aktualnem stanju so sodelovali Marija Magajne z ministrstva za zdravje, redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj, psihologinja Andreja Poljanec ter vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada je odločila, da za božič, če bo epidemiološka slika to dopuščala, in tudi za novo leto ne bo veljala omejitev gibanja na občine, je uvodoma dejal Kacin. V veljavi pa bo, ne glede na praznike, ostala enaka omejitev gibanja v nočnem času. Druženje oziroma zbiranje na javnih površinah na prostem ne bo dovoljeno, bodo pa dovoljena zasebna druženja največ šestih odraslih oseb iz največ dveh gospodinjstev. V času od 24. 12. do predvidoma 4. 1. bodo zaprte tudi nekatere storitvene dejavnosti. Podrobnosti bodo sporočili predvidoma po božičnih praznikih. 

Šole in vrtci se bodo predvidoma odprli po praznikih, to je 4. januarja, a le, če bodo takratne epidemiološke razmere to dopuščale, je dejal Kacin.

V kratkem naj bi dobili prve odmerke cepiva, a teh še kar nekaj časa ne bo dovolj za cepljenje celotne populacije. V skladu s strategijo cepljenja bodo najprej na vrsti stanovalci domov za starejše in zaposleni v domovih, je še poudaril vladni govorec.

Začenja se množično testiranje, naročanje ne bo potrebno

V Ljubljani bi morali danes začeti poskusno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom, vendar je ministrstvo za zdravje začetek zamaknilo na torek. Kot je razkrila Marija Magajne, testiranje ne bo potekalo le v Ljubljani, temveč v več mestnih občinah oziroma središčih posameznih statističnih regijah. »Na testiranje se za zdaj ne bo treba naročati. Ko pridemo mimo, se po navodilih redarjev in drugih služb udeležimo testiranja, izvidi bodo znani v 15 minutah, o izidu vas bo obvestil Nijz. Seboj bo treba imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja,« je dejala. Tisti, ki bodo na testu pozitivni, se bodo morali umakniti iz delovnega okolja in bodo napoteni na bolniško.

Slovenija bi lahko prve odmerke prejela že konec tedna. Ti bodo namenjeni oskrbovancem DSO. Priprave na cepljenje potekajo. »Prve prejete odmerke bomo namenili oskrbovancem in zaposlenim v domovih za starejše ter najbolj izpostavljenim in ogroženim zdravstvenim delavcem v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Cepljenje se opravi z dvema odmerkoma v razmiku 21 dni,« je še dejala.

V kliničnih preiskavah več kot 80 cepiv

Štrukelj je dejal, da je 82 cepiv trenutno v kliničnih preiskavah. Približno polovica je konvencionalnih, torej tistih, ki uporabijo oslabljen virus ali pa proteinsko osnovo virusa, približno polovica pa jih je na osnovi novih tehnologij (DNA in RNA). 18 cepiv je trenutno v tretji fazi kliničnega preizkušanja. Šest cepiv je dobilo dovoljenje, od tega štiri na Kitajskem in dve v Rusiji. Zdaj imamo še dve dodatni, Pfizer in Moderno. Danes naj bi tudi evropska agencija za zdravila odobrila cepivo Pfizer. Štrukelj je poudaril tudi, da se ne smemo preveč bati mutacij virusa, saj da je to za tovrstne viruse normalna stvar. 

Psihologinja: Tudi v teh časih imamo lahko lepe praznike

Psihologinja Andreja Poljanec je poudarila, da nam bo letošnji božič in novo leto do neke mere krojil koronavirus, a to ne pomeni, da se moramo praznikom odpovedati. »Obredi in rituali so del življenja. Brez njih imamo občutek, da izgubljamo nekaj pomembnega. A tudi v koronačasih imamo lahko lepe praznike. Izkoristimo jih na nov, drugačen način. Hvaležnost se pogosto pojavi ravno ob spremembah,« je dejala. Državljane in državljake poziva, naj bodo hvaležni za vse, kar so že lepega doživeli, in obujajo spomine.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije