STRANKA LEVICA

Znana usoda Luke Mesca

Člani sveta stranke niso sprejeli odstopa koordinatorja stranke Levica.
Fotografija: Luka Mesec ostaja. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Luka Mesec ostaja. FOTO: Voranc Vogel

Svet stranke Levice ni sprejel odstopa koordinatorja Levice Luke Mesca. Kot so sporočili iz stranke Levica, mu člani sveta na glasovanju, ki je potekalo na daljavo, ni izglasovalo nezaupnice. To pomeni, da sprememb v vodstvu stranke, kot kaže, ne bo. Mesec je svoj odstop ponudil po nedeljskih parlamentarnih volitvah, kjer je stranka dobila zgolj 4,39 odstotka glasov. Ker je bil izid pod pričakovanji, je Mesec že v nedeljo ponudil svoj odstop.

Stranka Levica je na letošnjih volitvah prejela precej manj kot leta 2018. Takrat so si z 9,3 odstotka glasov zagotovili devet poslanskih mandatov, tokrat pa le pet. Mesec je pred volitvami napovedoval, da si želijo rezultat izboljšati, zato je bil nedeljski zanje šok.

O Meščevem odstopu je glasovalo 12 članov izvršnega obora, med katerimi so tudi koordinator stranke in njegov namestnik oziroma namestnica, generalni sekretar stranke, vodja poslanske skupine in sekretar poslanske skupine.

image_alt
Kakšen preobrat! Znano, katera funkcija naj bi pripadla Urški Klakočar Zupančič

Levica je torej zdaj pripravljena na koalicijska pogajanja z zmagovalcem volitev Robertom Golobom in stranko SD. V stranki so namreč želeli pred začetkom pogajanj vedeti, ali še uživajo zaupanje članov stranke. Mesec in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob sta v ponedeljek že opravila pogovor, Golob pa, kot je dejal sam, ne pričakuje, da bi dogajanje v Levici vplivalo na časovnico koalicijskih pogajanj. Formalni pogovori o sestavi nove vlade bodo sicer stekli prihodnji teden.

Po nekaterih informacijah naj bi Levici v Golobovi vladi pripadla tri ministrstva. Med njimi se omenja ministrstvo za okolje in prostor, ki si ga želi tudi Golobova stranka, zato je malo verjetno, da bo pripadlo Levici, pa tudi ministrstva za delo, kulturo in šolstvo. Na vrh katerega od teh bi se lahko povzpel Mesec, še ni jasno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije