Znana je usoda Borisa Kobala, to je odločilo sodišče

Podpisal je sporazum za pogojno kazen.
Fotografija: Boris Kobal. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Boris Kobal. FOTO: Jože Suhadolnik

Na celjskem okrajnem sodišču je bil predobravnavni narok za igralca in režiserja Borisa Kobala zaradi obtožbe o plagiatu komedije Profesionalci espe, ki jo je na spored uvrstilo Gledališče Celje. Kobal je podpisal sporazum za eno leto in tri mesece zapora pogojno s preizkusno dobo treh let.

Sredi januarja lani je v javnost prišla informacija, da je Kobal prevedel komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja in ga z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavljal kot svoje izvirno avtorsko delo, komedijo Profesionalci espe, ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo.
 

Preberite tudi: Ste že videli kaj po škandalu dela Boris Kobal?


 


Delo so nato v lanski sezoni premierno uprizorili v Gledališču Celje v režiji Jaše Jamnika, po razkritju, da gre za plagiat, pa so predstavo v gledališču dokončno umaknili s sporeda.

Vrnil jim je 13 tisočakov

Kobal se je zaradi plagiata kmalu po razkritju afere javno opravičil in zapisal, da ga je k dejanju prignala huda osebna stiska. Celjskemu gledališču je vrnil izplačani honorar 13.000 evrov, s potomci avtorja pa je uredil vse potrebno, da je besedilo predstave Profesionalci espe sedaj njegov uradni prevod, je javnosti sporočil po tem, ko je zaradi afere prejel tudi izredno odpoved z mesta direktorja in umetniškega vodje v Šentjakobskem gledališču. Tedaj je napovedal tudi svoj umik z vseh odrov.

Gledališče Celje je Kobala kazensko ovadilo januarja lani zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic, za pregon pa se je odločilo tudi tožilstvo.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije