POŠTE IN BANKE 24. 12. LE DO KOSILA

Praznični delovni čas: preverjamo, kaj bo odprto in kdaj

Trgovci so šele danes izvedeli, da živilske trgovine 27. decembra ne bodo odprte, čeprav je predlog vlade, ki ga DZ še ni sprejel, predvideval izjemi za naslednji dve nedelji.
Fotografija: Na dan pred praznikom bodo trgovine delale nekaj ur manj. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Na dan pred praznikom bodo trgovine delale nekaj ur manj. FOTO: Leon Vidic, Delo

Medtem ko je bilo že znano, da bodo frizerski in kozmetični saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice ter v nekaterih regijah tudi trgovine z oblačili, obutvijo, športno opremo in motornimi vozili danes do (vsaj) 4. januarja morali zapreti svoja vrata, pa je še dopoldne ostajalo odprto vprašanje, kako bo ob nedeljah z živilskimi trgovinami.


Bomo na pobožično nedeljo spet lahko nakupovali? Odvisno bo od virusa in odlokov


Čeprav morajo biti trgovine ob nedeljah zaprte, sta bili po predlogu vlade predvideni dve izjemi: 27. decembra in 3. januarja. Glede te določbe je finančni minister Andrej Šircelj dejal, da bo vse odvisno od epidemiološke slike. Ta tudi danes ni dobra, zato bi lahko sklepali, da živilske trgovine vsaj to nedeljo ne bodo odprte

V prodajalnah imajo pripravljen urnik, kot da bodo trgovine to nedeljo zaprte. A če bi odločevalci še pravočasno potrdili odlok o izrednem odprtju, bi se prilagodili in svoje delavce primerno prerazporedili na nedeljska dežurstva.

Kmalu po objavi našega članka, da so trgovci v pričakovanju dodatnih informacij, pa je iz Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) prišlo obvestilo, da »če interventni zakon PKP 7 ne bo začel veljati pred nedeljo, 27. decembra 2020, bo za nedeljo, 27. decembra 2020, veljala veljavna zakonodaja v skladu, s katero razen določenih izjem trgovec ne sme določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih«.

Trgovine bodo to nedeljo ostale zaprte, saj bo državni zbor predlog o odprtju trgovin, ki ga je vlada vključila v PKP 7, obravnaval predvidoma šele 29.12., začel pa bo veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.
 

Preverjamo za vas: Praznični čas v trgovinah, poštah in na bankah


Trgovine bodo v času božičnih in novoletnih praznikov zaprte: torej 25. in 26. decembra ter 1. in 2. januarja. Pomembno: na predpraznični dan 24. in 31. decembra, čeprav to nista uradna praznična dneva, bodo trgovci zaprli vrata prej. Zato pravočasno načrtujte svoje nakupe, sicer boste na predvečer božiča ostali pred zaprtimi vrati.
  • Sparove trgovine bodo 24. decembra odprte do 17. ure.
  • Mercatorjeve, Hoferjeve in Lidlove trgovine bodo na predvečer božiča odprte do 18. ure. 
  • Tuševe trgovine bodo 24. odprte do 19. ure.
Pošte bodo na 24. in 31. decembra odprte po skrajšanem delovnem času do predvidoma 12. ure, ponekod tudi do 13. ure. Za svojo poslovalnico si delovni čas lahko pogledate na tem naslovu. Pazite, saj je na poštah te dni velika gneča! Zato se v vrsto postavite pravočasno, saj pošte vrata zapirajo dosledno ob uri in bodo čakajoči v vrsti z dolgimi nosovi žal morali domov. 

V času božičnih in novoletnih praznikov pa bo veljal tudi spremenjen poslovni čas poslovalnic bank in hranilnic. Banke bodo 24. in na zadnji dan letošnjega leta odprte do 12. ure.

Več o obratovalnih časih trgovin boste lahko prebrali v jutrišnjem časopisu Slovenske novice.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije