PONJE TUDI V AMERIKO

Zmanjkalo še otroških mask: kar je naredil oče Matija, vas bo ganilo

Največji problem je pomanjkanje mask za otroke, ki se zdravijo za rakom in so v domači oskrbi.
Fotografija: Za otroke, ki se zdravijo doma, morajo starši sami kupiti zaščitne maske, ki so jih pred izbruhom koronavirusa dobili v ustreznih trgovinah. Zdaj jih ni več mogoče dobiti. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Za otroke, ki se zdravijo doma, morajo starši sami kupiti zaščitne maske, ki so jih pred izbruhom koronavirusa dobili v ustreznih trgovinah. Zdaj jih ni več mogoče dobiti. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Epidemija novega koronavirusa dodobra vpliva na vsakdanje življenje ljudi. Kljub temu da vlada pred preplahom miri, pa je množično nakupovanje zaščitnih mask povzročilo, da jih zdaj ponekod primanjkuje. Najbolj jih potrebujejo otroci, oboleli za rakom, zunaj bolnišnic pa jih praktično nikjer ni več mogoče dobiti.

Oče deklice, ki je imela raka, Matija Gradišar je v soboto na facebooku sprožil akcijo za zbiranje otroških mask. Za javni poziv se je odločil, ker otroških mask ni bilo mogoče dobiti ne v spletnih ne v fizičnih trgovinah. Ob podpori Društva Vilijem Julijan so stopili v stik tudi z dobavitelji v ZDA in uvozniki za Slovenijo, a so dobili le prijazen odgovor, da zalog otroških mask preprosto ni in da čakajo nove.



Minuli teden so stopili tudi v stik s Slovenci, ki so odpotovali v Florido na tekmo NBA, a tudi tam ni bilo mogoče dobiti nobene maske.


Oče triletnice, ki je lani zbolela za rakom, daroval zalogo svojih mask


Starši so maske za otroke doslej vseskozi kupovali (do nje niso upravičeni prek zdravstvene blagajne) in jih do izbruha koronavirusa ni bilo problem dobiti. Kot pravi oče, čigar danes triletna hčerka je lani aprila zbolela za rakom na centralnem živčnem sistemu, otroških mask v lekarnah ni bilo veliko (in jih niso imele vse lekarne), a jih je bilo mogoče dobiti. Po kemoterapiji, operaciji in obsevanju je danes njen imunski sistem že vzpostavljen, zato oče upa, da otroških mask ne bodo več potrebovali. V tem prepričanju je zalogo mask, ki so mu ostale, daroval staršem otrok, ki jih danes nujno potrebujejo.  

Po svetu primanjkuje otroških zaščitnih mask do 4. leta. Na spletni strani enega glavnih proizvajalcev otroških zaščitnih mask v ZDA, podjetja Halyard, piše, da je zaradi koronavirusa po njih zelo veliko povpraševanje. FOTO: Press
Po svetu primanjkuje otroških zaščitnih mask do 4. leta. Na spletni strani enega glavnih proizvajalcev otroških zaščitnih mask v ZDA, podjetja Halyard, piše, da je zaradi koronavirusa po njih zelo veliko povpraševanje. FOTO: Press
Kot nam je dejal, trenutno maske nujno potrebujeta vsaj dva otroka. Eden je na obsevanju v Italiji, kamor pošiljajo veliko otrok z onkološkega oddelka ljubljanske pediatrične klinike, eden pa čez dva tedna odpotuje na zdravljenje v Pariz. Ker morajo ti otroci zaščitne maske menjati večkrat na dan, jih potrebujejo veliko. Te maske sicer potrebujejo vsi otroci, ki se v Sloveniji trenutno zdravijo za rakom.


Zaradi koronavirusa zavladal strah: lekarne izpraznjene


Med starši bolnih otrok je zavladal preplah. Dejali so, da je v bolnišnici pomanjkanje otroških mask, zaposleni pa naj bi jih neradi dajali. »Morda dobijo dva do tri kose, a so staršem zaposleni tudi namignili, da zaloge kopnijo. Maska je sicer uporabna le nekaj ur, nato pa jo je treba zamenjati,« je pojasnil Gradišar. V društvu Vilijem Julijan so se akciji pridružili, ker »v Sloveniji očitno nimamo vzpostavljenega načrta oziroma sistema, ki bi prepoznaval vso problematiko, ki nastane ob takšni izredni zdravstveni situaciji, kot je trenutna zaradi strahu pred koronavirusom. Menimo, da je nedopustno, da smo se znašli v situaciji, ko otroci, ki so hudo bolni, ne morejo dobiti zaščite, ki jo nujno potrebujejo.«


 
Če bolnišnica, kjer se zdravi pacient, nima dovolj mask, potem je treba sprožiti državni mehanizem blagovnih rezerv, kar je vlada v četrtek tudi storila. Ali so bile med njimi tudi otroške maske, nam z vlade še niso odgovorili.


V UKC Ljubljana: Mask je dovolj


Iz UKC Ljubljana mirijo javnost, da razpolagajo z dovolj zaščitne opreme. Za otroka, ki je bil v teh dneh napoten na obsevanje v Trento (Italija) in zaradi katerega se je akcija zbiranja mask začela, pa s pediatrične klinike odgovarjajo, da so starši »dobili ustrezna navodila (naj se ne ustavljajo po poti) in zaščitne maske za na pot«.

Gradišar pa nam je pojasnil, da je otrok dobil le 10 zaščitnih mask za pot (čeprav jih potrebuje več na dan) in bivanje v Italiji, ki bo trajalo dva meseca, in nadaljuje akcijo zbiranja mask. »Zaželeno število je neomejeno, saj se število malih bolnikov žal ne zmanjšuje.« Kot nam je povedal, je odziv soliden, vendar ljudje ponujajo večinoma zaščitne maske za odrasle ljudi, ki pa so za otroke do štirih let prevelike. »Vse je pošlo v lekarnah in na spletu, v pediatrični kliniki pa starši dobijo le še po kakšen kos, zato ta panika in akcija.« Mask sicer primanjkuje po vsej Evropi.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije