Zmago Jelinčič za vrat dobil inšpektorje

Na vetrovki so opazili oznako, ki se uporablja v Slovenski vojski. Zakon to prepoveduje.
Fotografija: Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Dejan Javornik

Poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti na sodišču bije bitko z ženo Moniko, po novem pa se bo moral zagovarjati, sicer ne na sodišču, še zaradi ene zadeve. Inšpektorat za obrambo je zaznal (potencialni) prekršek in prvaka SNS pozval, da se izjasni o njem. 

Kaj je Jelinčič zagrešil? 28. januarja, tako piše v dopisu inšpektorata, je med nastopom v državnem zboru nosil vetrovko, na kateri je bila oznaka, kot se uporablja v Slovenski vojski. V pošiljki so Jelinčiču simbol opisali takole: znak okrogle oblike, ki se zgoraj končuje kot stiliziran obris Triglava, v notranjem polju od zgoraj navzdol so barve državne zastave bela, modra in rdeča, za poljem sta dva prekrižana meča, ki sta vidna samo delno, spodaj ročnika in zgoraj konici mečev. »Navedeni znak pa je na podlagi drugega odstavka 2. člena uredbe o oznakah v Slovenski vojski stalni razpoznavni znak pripadnikov Slovenske vojske v skladu z določbami mednarodnega vojnega prava, s čimer ste kršili četrti odstavek 41. člena ZObr.«

Za prekršek do 1.252 evrov globe

V četrtem odstavku, ki ga navaja obrambni inšpektor, je zapisano: »Nihče ne sme reproducirati ali uporabljati oznake pripadnosti in drugih oznak, ki se uporabljajo v Slovenski vojski.«

V 106. členu najdemo predvideno globo, ki je zapisana še vedno v tolarjih: posameznik, ki reproducira ali uporablja oznako pripadnosti in druge oznake, ki se uporabljajo v Slovenski vojski (četrti odstavek 41. člena), se kaznuje z globo od 100.000 do 300.000 tolarjev. Preračunano v evre to pomeni, da mu grozi od 417,29 do 1251,88 evra globe.

Prvak SNS: Brca v temo

Jelinčič ocenjuje, da gre za neumnost: »To, kar so napisali, je velika brca v temo in kaže na veliko nepoznavanje zakona in napačno tolmačenje.« V krajšem pogovoru je izpostavil 39. člen ustave, ki da ščiti svobodo izražanja, in prav na podlagi tega, da poslanec sme uporabljati uniformo za izražanje sporočila in idej.

Na poslano bo podal ugovor, je napovedal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije