VUELTA

Zmaga Jakobsena na rojstni dan, pred Rogličem le še pet etap

Jutri se začne zares.
Fotografija: Primož Roglič FOTO: Tim De Waele Reuters
Odpri galerijo
Primož Roglič FOTO: Tim De Waele Reuters

Etapa bo drugem prostem dnevu na dirki po Španiji pričakovano ni prinesla večjih pretresov. Večina kolesarjev je še zadnjič pred zaključkom dirke konec tedna pedala vrtela v glavnini in skozi cilj prišli v strnjeni skupini. Šestnajsto etapo je dobil Nizozemec Fabio Jakobsen, Primož Roglič pa v skupnem seštevku ostaja na tretjem mestu.

Član ekipe Deceuninck-Quick Step je dosegel tretjo etapno zmago na Vuelti in si tako čestital za svoj 25. rojstni dan. Zmagal je v sprintu po 180 kilometrih od Lareda do Santa Cruz de Bezane pri Santanderju. Drugi je bil Belgijec Jordi Meeus (Bora Hansgrohe), tretji pa Italijan Matteo Trentin (UAE-Team Emirates).

Jan Tratnik (Bahrain Victorius) se je skozi cilj pripeljal kot 19., Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil 39., Luka Mezgec (Team BikeExchange) 96., Jan Polanc (UAE-Team Emirates) pa 120.

V skupni razvrstitvi ima Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert) 54 sekund prednosti pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis) in minuto ter 36 sekund pred Rogličem.

Odločitev v zadnjih etapah

Odločitev o skupnem zmagovalcu dirke bo padla v zadnjih petih etapah na severu Španije. V sredo kolesarje čakajo trije izjemni vzponi. Najprej Alto de Hortiguera (5,3 km s povprečnim naklonom 4,7 %), nato Collada Llomena (7,6 km s povprečjem 9,3 % in odseki z naklonom 14 %), za konec pa še 12,5-kilometrski vzpon na Lagos de Covadonga, ki vključuje dele z 18-odstotnim naklonom.

V četrtek sledi etapa z novimi tremi vzponi in zaključkom na Alto D'El Gamoniteiru, ki so ga organizatorji poimenovali dragulj 76. dirke po Španiji. Gre za 15-kilometrski vzpon s povprečnim desetodstotnim naklonom in to potem, ko bodo kolesarji že prečkali San Lorenzo (9,9 km, 8,6 %), La Cobertoria (7,9 km, 8,6 %) in El Cordal (12,2 km, 3,8 %).

Dirka po Španiji se bo končala v nedeljo (pred tem udeležence čakata še dve relativno gorski etapi, a manj zahtevni kot prejšnji dve) s 33,7 kilometra dolgim kronometrom. Prva polovica je stalni vzpon, sledi nekaj kilometrov spusta, nato pa tehnično izpeljan zaključek z naklonom, ki bi moral ustrezati Rogliču.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije