OPRAVIČILO

Zjutraj spet težave za šolarje, direktor Arnesa s solzami v očeh

Objavljeno 21. oktober 2020 10.19 | Posodobljeno 21. oktober 2020 11.31 | Piše: T. V.

Po preveliki obremenitvi še hekerski napad.

Učenje osnovnošolcev oziroma pouk od doma zaradi koronavirusa. FOTO: Leon Vidic, Delo
Arnes je zjutraj zaznal napad DDoS na spletne učilnice, ki zato kratek čas niso bile dostopne. Kot so sporočili iz Arnesa, je šlo za 15-minutni izpad okoli 8. ure zjutraj, v času največjih obremenitev. Okoli 11. ure so sporočili, da so blokirali že drugi napad DDoS danes, da pa Arnes Učilnice delujejo odzivno.

Pri šolanju na daljavo, na katerega so učenci od 6. razreda osnovne šole in dijaki prešli ta teden, je bilo sicer tudi prva dva dni nekaj težav. V ponedeljek so imeli težave s sistemom enotne prijave, v torek z delovanjem spletnih učilnic.

Iz Arnesa so sicer v torek popoldne sporočili, da so napako odpravili, delovanje sistema pa še vedno optimizirajo. Ob tem so zapisali, da so v primerjavi s spomladanskim izobraževanjem tokrat obremenitve dosegle 400 odstotkov takratnih. »Če primerjamo stanje pred letošnjim marcem, opažamo stokratno povečanje obremenitev storitev omrežja Arnes,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Na šolskem ministrstvu so izpostavili, da so predvideli tudi takšno situacijo, zato so šolam omogočili uporabo sistemov MS Teams in Zoom. Kot so navedli, je v torek potekalo več sestankov tako z vodstvom in s tehničnimi delavci Arnesa kot tudi z nekaterimi drugimi strokovnjaki tega področja (zunaj Arnesa). Ministrstvo je tudi že navezalo stik s predstavniki nekaterih fakultet, ki lahko s svojim strokovnim znanjem doprinesejo k razrešitvi nastale situacije, so zapisali.

Direktor Arnesa Marko Bonač se je v Odmevih RTV Slovenija opravičil za nastale težave in dejal, da jim je res žal, da se je zapletlo: »Mnogo storitev deluje brezhibno – video konference, elektronska pošta. Vse te storitve smo toliko povečali, da zdaj ni problem. Edini problem se je pojavil pri spletnih učilnicah, tako v ponedeljek kot torek dopoldne. V ponedeljek je bil vzrok premalo opreme, to smo prek noči popravili, v torek so našli bug v odprtokodnem sistemu Moodle, ki je osnova e-učilnic,« je dejal. Pri tem pa so številni gledalci opazili, da so se mu orosile oči.
Deli s prijatelji